Belföld

Fejcsere után – vegyes visszhangok

A nemzetközi kommentárok szerint László Csaba leváltásával még nem oldódnak meg a magyar gazdaság problémái. Továbbra is a költségvetési szigorításon van a hangsúly, ezt várják el Draskovics Tibortól is.

Ugyan a nemzetközi híradásokat nem szakították meg László Csaba menesztésének híre miatt, de a feltörekvő piacokat leginkább figyelő Londonban már szerda délután többen reagáltak a magyar minisztercserére. Az első nyilatkozatok között van néhány bizakodó, de több a szkeptikus hang.

    Az államháztartási hiányról

A pénzügyminiszter menesztésének fő okaként megnevezett államháztartási hiányt a külföldi elemzők is a magyar gazdaság kulcsproblémájának tartják. Ralph Sueppel, a Merrill Lynch londoni irodájának térségi elemzője – az 5,6 százalékos, szerdán közölt tavalyi államháztartási deficitadatot kommentálva – szintén azt mondta: a vártnál ennyivel rosszabb bázisról indulva az idei év végi hiány is jó eséllyel jelentősen meghaladja a tervezettet. Ráadásul a gazdasági növekedést is olyan tényezők fogják lassítani, mint a reálbérnövekedés csökkenése, az áfaemelés és a közszférán belüli leépítés. Sueppel szerint mindezek alapján nem lenne meglepő, ha a 2004 végi hiány közelebb lenne az 5,0 százalékhoz, mint a tervezett 3,8 százalékhoz. Adam Slater, a Crédit Agricole Indosuez befektetési csoport londoni irodájának térségi stratégája a tavalyi hiány kihatásait kommentálva azt mondta: az idei év végén a 2003 végére kitűzött 4,5 százalékos cél elérése már jó teljesítmény lenne, de reálisan 2004-ben is inkább 5,0 százalék körüli év végi hiánnyal kell számolni. A miniszteri váltás ismertetése után kérdezett Olivier Desbarres CSFB-alelnök jelenleg 4,3 százalékos GDP-arányos deficit-előrejelzést tart érvényben 2004 végére a hivatalosan kitűzött 3,8 százalékkal szemben, de ő is azt mondta, hogy reálisan legalább 4,5 százalékkal, esetleg ennél is magasabb deficittel kell számolni az idén.  

„Draskovics mint Medgyessy szócsöve”

A Financial Times tegnap késő délutáni cikkében többek között Juliette Declerqet, a JP Morgan londoni bankház feltörekvő piacokkal foglalkozó stratégáját idézte, aki szerint Medgyessy Péter a jövőben jobban bele akar folyni a gazdasági ügyek irányításába. Erre utal az a tény – vélte az elemző -, hogy Draskovics Tibor a miniszterelnök közeli barátja, így az új pénzügyminiszter a kormányfő szócsöve lehet a jövőben.

Declerq hozzátette, szerinte a piaci reakciók a bejelentést követőn túlzott optimizmusra utaltak, hiszen pusztán a minisztercserével nem oldódnak meg Magyarország problémái. Az elkövetkező hetekben a forint akár a 268-as szintig is gyengülhet az euróval szemben – tette hozzá a J.P. Morgan szakértője.

Hasonlóképpen szkeptikusan nyilatkozott Adam Slater, a londoni Credit Agricole Indosuez közgazdásza is, aki szerint László Csaba viszonylag hiteles személyiség volt, így, ha a kormány el akarja oszlatni az intézkedés pánikszerűségének látszatát, akkor az új miniszternek igen erősen és eltökélten fel kell vállalnia a deficit lefaragásának népszerűtlen kötelességét. Fennáll a veszélye annak, hogy a tervezett megszorításokat elmossa a víz – idézi a szakértőt a Financial Times.

„Nincs megoldva a probléma”

Olivier Desbarres, a Credit Suisse First Boston londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokért felelős alelnöke az MTI-nek azt nyilatkozta: a piacnak már nem volt sok bizalma László Csabában, főleg azután, hogy a 2003-as államháztartási deficit igen nagy mértékben túllépte a tervezettet. Desbarres szerint László Csabáról a piac azt tartotta, hogy nincs túl jó viszonyban az MNB-vel és a szocialista párttal sem, amely közvetve őt tette felelőssé a párt problémáiért, köztük a hanyatló népszerűségért. A CSFB vezető elemzője ugyanakkor hozzátette: nem hiszi, hogy László Csaba felváltása Draskovics Tiborral megoldaná Magyarország összes költségvetési baját, és a deficitcélok továbbra is igen ambiciózusak és nehezen teljesíthetők.

Desbarres szerint nem várható Draskovics Tibor kinevezésétől sem az államháztartási hiány agresszív csökkentése; a szakértő szerint a szocialista frakció valószínűleg fokozatos deficitcsökkentést fog kérni az új pénzügyminisztertől. Az elemző azt mondta: a kormányon belül is érik az a keserű felismerés, hogy nem reális terv a hiány 3 százalék alá csökkentése 2005-ben. Desbarres 2005 végére is még 3,5 százalékot jósol a 2,8 százalékos kormányzati cél helyett, vagyis szavai szerint nem várható, hogy 2006 előtt teljesülnének a maastrichti kritériumok, de ez is inkább 2007-re valószínű. Az elemző szerint emiatt valószínűleg egy év csúszás várható a magyar eurócsatlakozás időpontjában a hivatalosan megjelölt 2008. januári időponthoz képest.

„Kedvező lépés volt”

Jeff Gable, a Deutsche Bank (DB) londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokért felelős alelnöke a minisztercsere bejelentése után nyilatkozva kedvező lépésként értékelte a döntést. Gable azt mondta: Draskovics Tibor megfelelő egy olyan piac számára, amely olyasvalakit akar látni a pénzügyminiszteri poszton, aki felelős költségvetési politikát visz, emellett szeme és füle van a piacra, ami lehetővé teszi a múltbeliekhez hasonló meglepetések elkerülését.

Arra a kérdésre, hogy a személyi váltás növelheti-e a deficitcélok teljesítésének esélyét, a DB vezető londoni elemzője azt mondta: ez végső soron a törvényhozáson múlik, de egy vélhetően nagyobb politikai támogatással bíró személyiség behozása segítheti a kormányt a mandátum első és második felének gazdaságpolitikája közti különbségek megvilágításában.

Gable azt mondta, hogy 2004 végére 4,4 százalékos államháztartási deficittel számol, de a piac most várakozással tekint az új miniszterre, akitől a deficitcél túllépését mérséklő új politikát vár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik