Belföld

Gyorsevők kora – önkéntes kényszer

Trendi az állandó időkényszer. A vállalati dolgozóknak ismerős jelenség a 20 percesre sűrített kantinebéd, a klaviatúra felett bekapott szendvics. A sziesztázó déliek jóval egészségesebbek.

Elmaradt reggeli, megfeszített munka, kihagyott ebédszünet, a jelentések olvasgatása közben bekapott szendvics – sok munkavállaló számára
Gyorsevők kora – önkéntes kényszer 1

megszokott ez a fajta táplálkozási program. Este pedig farkaséhesen nekiesnek a hűtőnek, és teletömik egész nap ürességre kárhoztatott gyomrukat.

Akinek tényleg nincs még 10 perce sem egy nyugodt evésre, annak sürgősen be kell szorítania egy ebédre való szabad félórácskát a napjába. Vannak azonban olyanok, akiknek bár lenne idejük enni, mégis sietnek a vállalati kantinban vagy a munkahely környéki, menüket kínáló étteremben. A folyamatos időkényszer a fontosság látszatát kölcsönzi.

A gyorsételt is lassan kell enni!

 

A gyorséttermeket és a könnyen elkészíthető ételeket a kiszolgálás, nem pedig az evésre szánt idő lerövidítésére találták ki. Szakemberek szerint legalalább 20 percnek kell eltelnie, hogy az emberek a gyomrukban is érezzék az evés hatását, vagyis hogy jóllakottnak érezzék magukat. 

Stresszcsökkentő édesség – lemondunk róla

A Budapestet elárasztó business centerek környékén szaporodnak a menüket vagy gyorsan elkészíthető fogásokat kínáló éttermek. A kínaitól kezdve a gyrososon és a főzelékeket kínálókón át a menzaszerű és elegánsabb éttermekig mindenki arra szakosodott, hogy pillanatok alatt az öltönyös és kosztümös irodai munkások elé varázsolja az ételt.

Míg a pincérek és szakácsok mindent megtesznek, hogy kiszolgálják az igényeket, a fehérgallérosokoknak még mintha ez a fél óra is sok lenne. Szinte sosem kapcsolják ki a mobiltelefonjukat ebéd közben. Pedig egy átlagos mukavállaló életében 80 ezer órát tölt el az íróasztala mellett. Ebből igazán áldozhatna valamennyit az evésre.

A mesterségesen keltett időkényszer azonban valódi stresszhez vezet: szorongás és nyugtalanság lép fel, sőt a mentális teljesítmény is csökken, lassul az észjárás, romlik a memória. Ráadásul a desszertevésre szinte sohasem jut idő, pedig az édességben található anyagok endorfint termelnek, aminek hatására boldogságérzet járja át az elcsigázott munkavállalót.

Szieszta: fél egészség

 

A déli országokban az evési szokásoknak köszönhetően jóval ritkábbak a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek. Nemcsak amiatt, mert több zöldséget és gyümölcsöt esznek, hanem a munkanapok beosztása miatt is: a később kezdődő munka előtt van idejük reggelezni, az ebédre pedig bőven hagynak időt. Az iskolásoknak mindennap szieszta jár. Délben hazamennek, bőségesen megebédelnek, és pihennek. Sok munkahelyen ugyanez a szokás. 

Felelős:az életmód


Az egészségtelen munkahelyi táplálkozás a fenti tüneteken kívül komoly egészségromláshoz is vezethet, a szív és érrendszeri valamint a daganatos betegségek kialakulása megelőzhető a helyes táplálkozással. A betegségek kialakulásáért javarészt ugyanis (43 százalék) az életmódunk felelős, a genetikai adottságok csak 27 százalékban, a környezeti hatások 19 százalékban, a nem megfelelő egészségügyi ellátás velejárói pedig 11 százalékban okozói a megbetegedéseknek.

A magas munkateljesítményű alkalmazottak a munkaadók számára is fontosak, ezért a helyes táplálkozási kultúra kialakítása az ő érdekükben is áll. A munkahelyi egészségfejlesztő programok egyik kiemelt jelentőségű része a megfelelő étkezés lehetőségének megteremtése. A magyarországi Egészségesebb Munkahelyekért Egyesületnek azonban egyelőre csak 42 tagja van.

Pedig a munkahelyi étkezdék kínálata és a vezetők példamutató magatartása nagyban hozzájárulhat a cég munkatársinak jó közérzetéhez. Az esti nagy zabálások és a helytelen étrend miatt a magyar felnőtt lakosság több mint 60 százaléka túlsúlyos. A saját magunk által is okozott stressznek köszönhetően a felnőtt férfiak 41, a nők 26 százaléka dohányzik, az alkoholisták száma mellett a drogfüggőké is egyre nő.

Szabad nassolni!

Amíg azonban a munkahelyeken az a menő, hogy senkinek sincs ideje egy rendes ebédet elfogyasztani, addig kevés remény van a javulásra. A táplálkozástudománnyal foglalkozók ugyanakkor igyekeznek az egyes munkavállalókban tudatosítani a helyes étrend fontosságát. Önállóan is követhető tanácsokkal is szolgálnak: a munka közbeni nassolás nem csak megengedett, hanem ajánlott is.

A gyümölcsök, zöldségek, müzlik vagy krumplis nassok vitaminban és ásványi anyagban gazdagok. Szénhidráttartalmuk lassan szívódik fel a vérbe, ezért hosszabban fitten tartanak. A napi italszükségletről sem szabad elfeledkezni, a tea és kávé mellett 2 liter folyadékot kell inni.

Ha valaki meg szeretné őrizni a súlyát, ügyelnie kell az energiabevitelre is. Egy női irodai alkalmazottaknak napi 2100 kalóriára van szüksége, míg egy férfinak napi 2500 kalóriára. Az étkezéssel bevitt kalóriamennyiségből még levonandó a napi 8 órányi kényelmes üléshez szükséges 416 kalória, valamint a körülbelül 190 kalóriát felemésztő rövid séta az ebéd helyszínéig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik