Belföld

A Reader’s Digest válasza

A Reader's Digest eljutatta lapunkhoz sajtóközleményét, melyet az alábbiakban szerkesztés nélkül közlünk:

Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni a Piackutatók Magyarországi Szövetségének, hogy a Megbízható Márkák felmérést olyan nagy megtiszteltetésben részesítették, hogy bizottságot hoztak létre a felmérés véleményezésére.

Az állásfoglaláshoz az alábbi hozzáfűznivalónk lenne:

Ahogy azt az eddigi megjelenésekben olvasni lehetett, a felmérés nem piackutatás, hanem a Reader’s Digest olvasói félmérése, amely a Reader’s Digest magazin olvasóinak véleményét tartalmazza. Ebből kifolyólag természetes, hogy a felmérés nem reprezentatív a magyar fogyasztókra nézve, mi egy percig sem állítottuk, hogy az lenne. A felmérésben a Reader’s Digest magazin olvasóiról van szó, akiket a saját adatbázisunkból választottuk ki, és postai úton jutattuk el számukra a kérdőívet. A beküldött válaszokat Magyarország lakosságának kor és nem szerinti megoszlásával súlyoztuk.

A Reader’s Digest magazin júniusi száma, valamint azt követően a júliusban több helyen megjelent különlenyomatként kiadott füzet valóban nem tartalmazza az egyes termékkategóriákra érkezett összes szavazat számát. Az említett kiadványokban a felmérés végeredményei szerepeltek, hiszen ezek közlése volt a cél, nem a felmérés módszertanának részletes leírása. Akik azonban a felmérés részletes eredményeire voltak kíváncsiak, minden kérdésükre választ kaphattak, ha kapcsolatba léptek velünk, és nem feltételezésekre alapozták mondanivalójukat.

Sajnáljuk, hogy a Piackutatók Magyarországi Szövetsége a sajtóközlemény megjelentetése előtt cégünkkel nem vette fel a kapcsolatot, érdeklődésük esetén számukra is minden információt biztosítottunk volna, és így talán árnyaltabb állásfoglalást adhattak volna ki a témával kapcsolatban. Azt is
sajnáljuk, hogy a Szövetség az Állásfoglalást cégünknek egyáltalán nem küldte meg, arról mi is a sajtón keresztül értesültünk.

Meg szeretnénk jegyezni továbbá, hogy a Megbízható Márkák felmérés a Magyarországi felméréssel párhuzamosan Európa másik 17 országában zajlott (Ausztria, Belgium, Csehország, Finnország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Nagy Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Svédország) ahol is a felmérés fogadtatása teljesen pozitív volt, és sehol nem adott okot a helyi vagy nemzetközi piackutató szövetségek kifogásolására. A felmérés módszertana és kommunikációja minden országban azonos volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik