Belföld

Audi Pikes Peak – a legerősebb terepjáró

A Detroitban bemutatott Audi-tanulmány 500 lóerős teljesítményével a világ egyik legerősebb luxusterepjárója. Az modellt elsősorban Amerikának szánják.

A Detroiti Autókiállításon mutatták be az Audi legújabb terepjáró-
Audi Pikes Peak – a legerősebb terepjáró 1

Kattintson a képre!

koncepcióját, a sportos luxusautó a hírhedt amerikai hegyi verseny nevét viseli. Az új Pikes Peak tanulmány a korábban már beharangozott sportos többcélú szabadidő-autó (Sport Utility Vehicle) előfutára. A modell a Porsche Cayenne és a Volkswagen Touareg testvérének tekinthető, hiszen mindhárom verzió közös padlólemezre épül.

 Pikes Peak

Az Audi névválasztása nem véletlen, hiszen Peak-i Nemzetközi Hegyi Rali, a második legrégibb autóverseny az Egyesült Államokban. A 4300 méter magas hegy a Sziklás-hegységben, Coloradóban található. Itt minden év júniusában autóversenyt rendeznek, ahol a résztvevők a közel 20 kilométeres kijelölt szakaszt 200 km/órás sebességgel teszik meg. Ezen a híres ralin az Audi már háromszor tudott diadalmaskodni olyan legendás versenyzőkkel, mint Michéle Mouton vagy Walter Röhrl.

Karakteres külső

A Pikes Peak megjelenése rendkívül sportos, formaterve szokatlanul merész, különösen a jelenlegi, visszafogott Audi arculathoz képest. Az új design sokkal dinamikusabb: a függőlegesen osztott brutálisan előreugró krómozott hűtőmaszk, és az első markáns fényszóró nem mindennapi külsőt kölcsönöz a luxusterepjárónak. A hatást tovább fokozzák az ultramodern hátsó LED-es világítótestek, és a lökhárítóba integrált kipufogók. A tanulmányautó vonalvezetése azonban ennek ellenére nagyban hasonlít a két rokon modellre.

Az utastér enteriőrje egyszerre sportos és elegáns. Az egész beltér különleges kétszínű bőrbevonatott kapott, melyet alumínium- és
Audi Pikes Peak – a legerősebb terepjáró 2

Kattintson a képre!

faberakások díszítenek. A műszerfal és a középkonzol tanulmányhoz méltóan rengeteg hi-tech berendezéssel van felszerlve. A műszerek olyan 3 dimenziós lézeroptikát kaptak, melynek segítségével a vezető minden szögből a lehető legjobban láthatja őket. A középkonzolon elhelyezett monitoron pedig DVD-t nézhet vagy akár internetezhet. Természetesen ebbe a modellbe is beépítették az Audi A8-ban már bemutatott Multi Media Interface-t, amivel a kocsi klímájától kezdve a navigációs rendszeren át szinte minden kényelmi berendezés menüből vezérelhető.

Brutális teljesítmény

A Pikes Peak műszaki tartalma leginkább versenyautót idéz. A kocsiba az Audi RS6-osból származó aggregát továbbfejlesztett változata került: A V8-as 500 lóerő teljesítményű biturbós motor különlegessége, hogy közvetlen befecskendezéses (FSI) rendszerrel is ellátták. A erőmű már 2000-es fordulaton eléri hatalmas, 630 Nm-es maximális nyomatékát, ami egyértelműen a kategória csúcsát jelenti.


Audi Pikes Peak – a legerősebb terepjáró 3

Kattintson a képre!


A gigászi erőforráshoz speciális, kormányról is kapcsolható, hatfokozatú Tiptronic-váltó kacsolódik, mely a híres Quattro hajtásláncnak köszönhetően mind a négy kereket hajtja. A luxusterepjáró sportautókat is könnyedén utasít maga mögé, hiszen nulláról százra mindössze 5 másodperc alatt gyorsul, és az óránként 250 kilométeres végsebesség oka csak az elektronikus korlátozás.

Az Audi terepjáró képessége az 50-50 százalékos első, és hátsó tengelyekre jutó nyomatékelosztás miatt rendkívül jó. Ezt tovább fokozza az elektronikus differenciálzár és az adaptív légrugózás, mely képes automatikusan állítani a kocsi hasmagasságát.

Két év múlva kapható

A vezető munkáját egy sor elektronikai berendezés segíti: ilyen a jobb oldali külső tükörbe integrált kamera, amely a jobb első kerék előtti utat pásztázza, és az útburkolati jeleket érzékelő optikai szenzor, amely azonnal hangjelzéssel és akár kormányvibrációval is tudatja a vezetővel, hogy elhagyta a sávját.



Audi Pikes Peak – a legerősebb terepjáró 4


Az Audi két éven belül tervezi piacra dobni a Pikes Peak Quattro modelljét, melynek legnagyobb ellenfelei a Porsche Cayenne a Mercedes ML és BMW X5. Az elsősorban az Egyesült Államokba szánt autóra komoly feladat vár, hiszen a gyár ezzel a kocsival kíván nagyobb részesedést szerezni a tengerentúlon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik