Belföld

Vállalati karácsony – hogyan éljük túl a partyt?

Egy közös vállalati karácsonyi bulin nehéz megtalálni a helyes viselkedésmódot a főnökök feszélyező és az ingyenital gátlásoldó hatása közti keskeny mezsgyén egyensúlyozva.

Korlátlan mennyiségű ingyenital. Egyelőre ebbe a csapdába esik bele a legtöbb magyar munkavállaló a vállalati bulikon, amelyek gyakran „ereszd el
Vállalati karácsony – hogyan éljük túl a partyt? 1

a hajam” jellegűvé fokozódnak. Ez nem tesz jót később a munkahelyi, formális kapcsolatok betartásának. Nehéz visszatalálni a megszokott kerékvágásba még akkor is, ha semmi kínos nem történt a bulin. Hát még ha történt!

Pedig minden vállalat szervez ilyen rendezvényeket. Kultúrától függően némelyik gyakrabban, némelyik ritkábban. A karácsonyi közös buli viszont szinte már mindenhol kihagyhatatlan.

• Előzetes mentális felkészülés

Akármennyire banálisan is hangzik egy felnőtt számára, hogy lelkileg felkészüljön egy társasági eseményre, mégis érdemes megtenni. Ez legfőképpen azokra igaz, akik nagyobb szervezetben dolgoznak, és az általános társalgás témája szinte csak a munka – még ha laza és közvetlen módon is.

A ketrecből kiszabadultan már nem ugyanazok a szerepek érvényesek, mint az irodában. Aki nem gondolja át pontosan, hogy mi vár rá, az könnyebben hajlik szélsőséges viselkedésre: vagy túl jól érzi magát, és felönt a garatra, vagy teljesen visszahúzódó lesz.

Ez elkerülhető, ha előzetesen átgondolja, hogy ez csak egy alkalom, ahol olyan embereket lehet megismerni, akik nem ugyanazon a területen vagy ugyanazon az emeleten dolgoznak. Nem érdemes erőltetettnek felfogni egy ilyen bulit, jobb lazán és nyitottan hozzáállni.

• Spiccesen érkezni tilos

Nincs annál rosszabb, mint mikor a munkatársak azt látják, hogy valaki már a buli előtt megivott egy-két pohárkával. Toleránsabbak az emberek, ha közösen érik el ugyanezt a szintet. Nem szabad leelőzni a többieket.

Azt beszélik…

 

Az egyik német tulajdonú hazai vállalatnál folyik az alkohol a vállalati bulikon, de az esetleges túlkapások már senkiben sem keltenek visszatetszést, még csak pletyka sem lesz belőlük. Ez az első számú vezető viselkedésének köszönhető, aki ilyenkor talán a legtöbbet issza, képes akár az asztal alatt is mászni. Mivel ő nem érzi kínosan magát a következő munkanapon, ezt a hozzáállást beosztottjai is átvették. Az ő bulijaikon tényleg mindenki kieresztheti a fáradt gőzt.
Egy nemzetközi bank hazai leányvállalatánál is hasonló a helyzet. Az ilyen rendezvényeken korlátlan mennyiségben fogyasztott ingyenalkohol igazi emberpiaccá teszi a mulatságot, mindenki összejön mindenkivel. Visszatetszést ez sem kelt, mert a vállalati kultúra része lett ez a hozzáállás, csókok csattanhatnak, a munka mégis folyik tovább. 

Mértéktartás


A magyar vállalati rendezvények gyakran mámoros mulatozásba fordulnak. Ha mindenki lazít és egyre jobban érzi magát, nehéz mértéket tartani, pedig a túlzottan intim hangulatú megjegyzéseket és a felszabadult viselkedést talán világosban már kínosnak érezné mindenki. A méregdrága és finom koktélokat ugyan ingyen osztogatják, mégis érdemes mértéket tartani.

• A főnök is csak ember

Sokan a vállalati bulikat is ki akarják használni főnökük elbűvölésére. Ez nem feltétlenül nyerő lépés, mert valószínűleg ők sem akarnak a munkáról beszélni, és a folyamatos kontaktuskeresés fárasztó lehet számukra. Mindenképpen beszélgessen főnökével egyszer az este folyamán, de csak spontán, egy bulin szóba kerülő dolgokról. Csak akkor akaszkodjon rá, vagy említse a munkát, ha ő kezdeményezi.

• Tartózkodjon az intim kapcsolatoktól

Az a legkínosabb, ha a főnök és beosztottja között alakul ki valamilyen intim viszony. Ha a helyzetet kizárólag az alkoholmámor szüli, egy életre megromolhat a munkahelyi viszonyuk. Ha mindketten egyedülállóak és a közös buli alkalom a közeledésre, akkor ki-ki eldöntheti, felrúgja-e a közkeletű házinyúlszabályt. Az mindenesetre biztos, hogy az ilyen pikáns sztorik még egy pár hétig témaként fognak szolgálni a cég folyosóin és szobáiban. Ezzel számolni kell!

• Kerülendő a szennyes kiteregetése

A beszélgetések során ne adja ki magát túlságosan! Rossz benyomást tesz, ha valaki túl sokat beszél magáról, ráadásul később meg is bánhatja, hogy bizonyos történeteket elmesélt. A legjobb, ha a beszélgetés során a felek egyensúlyban vannak, mindenkinek illik érdeklődnie a másik iránt, még annak is, aki éppen el akarja adni magát. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik