Belföld

A 100 leggazdagabb magyar (2002)

A Magyar Hírlap a Forbes mintájára sziszifuszi munkával összeszedegette a leggazdagabb 100 magyar - főként férfi - életrajzát. Íme, a vagyonleltár.

A Magyar Hírlap által összegyűjtött adatok szerint a leggazdagabb magyar a „magyar vállalkozó megtestesítőjének” számító Várszegi Gábor. Az
A 100 leggazdagabb magyar (2002) 1

Egyesült Államokból való hazatérése után, 1984-ben alapította meg első vállalkozását, a Fotex Rt.-t. – egyáltalán nem mellékesen a harmadik leggazdagabbal, Demján Sándorral. Várszegi Gábor érdekkörébe tartozik továbbá az Azúr kereskedelmi lánc, a Domus, a Balaton Bútorgyár, az Ajka kristály és persze nem utolsó sorban két futballklub: az MTK Hungária, valamint a Fradi. 

Hogyan dolgozott az MH? 

A becsült vagyont feltérképező lista az első kísérlet Magyarországon, így magán viseli az első próbálkozás gyermekbetegségeit. Mivel a magánvagyonokat cégbírósági adatokból nehéz lett volna teljes mértékben feltárni, a lap szerkesztői az adatgyűjtés során nagymértékben támaszkodtak a személyes beszélgetésekre, amelyeket a szóba jöhető gazdagokkal, az üzleti világ tekintélyes szereplőivel folytattak. Vagyonértékeléseiket pénzpiaci, tőzsdei és ingatlanos szakértők támogatták.
A kiadvány szerkesztői nem vették figyelembe a feketegazdaságban – olajszőkítésből, strómankodásból, gyanús éjszakai szórakozóhelyek üzemeltetéséből – elért eredményeket. Nem támaszkodtak adóhivatali információkra, és nem tartották feladatuknak, hogy „politikaszagú”, „pártközeli” vagyonok után kutassanak. A listán szóba jöhető jelöltek megkapták a róluk szóló ismertetést, a becsült vagyon korrigálására javaslatot tehettek – ha akartak. 

Dobogósok

A második legvagyonosabb magyar Széles Gábor iparos milliárdos, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a Videoton Rt., az Ikarus Rt. és a Műszertechnika Rt. fő tulajdonosa. A többi vagyonos magyart ő sem kerülhette el, hiszen talán el sem jut idáig, ha a lista harmadik helyezettje, Demján Sándor, aki akkor még bankár, nem ad hitelt neki és csapatának az első gyár megvásárlásához.

Őt követi a talán legnagyobb ismeretségnek örvendő, a Gorsium ÁFÉSZ-ből induló, majd „a Skála megteremtésével ismertté vált (szocialista) nagyvállalkozó”, Demján Sándor, akinek vagyona a Magyar Hírlap aranyfedelű kiadványa szerint kerek 30 milliárd forint. A harmadik legvagyonosabb magyar saját bevallása szerint valójában a leggazdagabb, hiszen neki van a legtöbb barátja és ő indította el a legtöbb nagyvállalkozót a milliárdossá válás útján. Ő volt az, aki a kereskedelmet otthagyva a Magyar Hitelbank elnök-vezérigazgatója lett, és főosztályvezetőnek maga mellé vette a százas listán ugyancsak szereplő, mára az OTP első emberévé lett Csányi Sándort.

A negyedik és ötödik

A negyedik helyezett Leisztinger Tamás matematikus, aki a kárpótlási bizniszben indult, mára jelentős vállalatokat ellenőrző holding fő tulajdonosa. S bár az Arago az MFB közbelépésével lecsúszott a BÁV-ról, a holding olyan cégeket tudhat magáénak, mint a Pick vagy a Zalakerámia. Kezében összpontosul Magyarország legnagyobb vendéglátó vállalkozása, a Hunguest Hotels és az Eravis.

A nyolcvanas években Erdélyből Magyarországra költözött Nagy Elek a lista ötödik helyezettje. A negyedik helyezet orra elől ő „csente el” a BÁV-ot, és adta tovább az OTP résztulajdonában lévő cégnek. Az építész-közgazdász egyébként 1994-ben alapozta meg vagyonát a Vegyépszer megszerzésével. Az útépítő cégnek 1998-ban, a magyar vállalkozókat preferáló Orbán-kormány idején jött el az ideje, akkor kapta legjelentősebb megbízásit, összesen 270 milliárdos értékben. Nagy Elek egyébként 25 milliárdos vagyon felett őrködik, kezében összpontosul továbbá a Főtaxi és a Maút is. 

Aprópénz…

  

A leggazdagabb magyar üzletember lap által becsült vagyona 40 milliárd forint, ami hétköznapi léptékben soknak tűnhet, a leggazdagabb amerikai, Bill Gates vagyonával (amely a becslések szerint 40 milliárd dollár, vagyis megközelítőleg az éves magyar nemzeti össztermék) vagy akár csak a leggazdagabb lengyel vagyonával összehasonlítva aprópénz. A lengyel vagyontoplista első helyezettje egyébként Jan Kulczyk, a lengyel privatizátor, aki fillérekért vett állami vállalatokat, vont be külföldi befektetőt, majd szedte ki a pénzt a cégekből. Vagyona – természetesen becslések szerint – 3 milliárd euró. A lista szerint első lengyel olyan jeles társaságok (rész)tulajdonosa, mint az ország legnagyobb telefonszolgáltatója vagy legnagyobb biztosítója. Előbbiben, a TPSA-ban 13 százalékos részt birtokol, az utóbbiban, a Wartában 57 százalékos résszel többségi tulajdonos. (Képzeljünk el egy magyar embert, aki a Matáv és – csak a példa kedvéért – az Allianz többségi tulajdonosa…) 

A második öt

A hatodik Veres Tibor, becsült vagyona 25 milliárd forint. Magyarország egyik legjelentősebb magántulajdonban lévő cégegyüttese, a Wallis csoport főrészvényese. A Wallis elsősorban autókereskedelemben – Saab, BMW, Mini, MG, Rover, Land Rover, Citroen, Opel márkák – , ingatlanfejlesztésben, baromfifeldolgozásban (Hajdú-Bét), lakásbelsőgyártásban (Graboplast) és infokommunikációban (Elender) érintett.

Bige László Tibor a hetedik, becsült vagyona 20 milliárd forint. 1984-ben települt át Erdélyből Magyarországra. Cégei a vegyiparban – Tiszamenti Vegyiművek, Péti Nitrogénművek – és a mezőgazdaságban, élelmiszer-vertikumban érdekeltek. Aktív résztvevője volt a román privatizációnak.

A nyolcadik helyezett Tolnay Lajos becsült vagyona 16,5 milliárd forint. Elsősorban a magyar alumíniumipar privatizációjával alapozta meg, jelenleg a Magyar Alumínium Rt. elnöke, 40 százalékos tulajdonosa.

Csányi Sándor becsült vagyona 15 milliárd forint, pletykák szerint elérheti az 50-100 milliárd forintot, ezt azonban nem sikerült hiteles forrásokkal alátámasztani. Így ő a kilencedik. Az biztos, hogy az OTP elnök-vezérigazgatójának legalább 3-4 milliárd forint érétkű OTP részvénye van, és résztulajdonosa a Villányi Borászat Részvénytársaságnak.

Szeremley Huba becsült vagyona 15 milliárd forint. A hatvanas években disszidált üzletember vagyonát Afrikában alapozta meg, főleg magasfeszültségű távvezetékek és trafóházak építésével. Jelenleg 80 hektáron szőlészkedik Badacsonyban és Tihanyban. 


















 Ismert közéleti személyíségek helyezései

 Helyezés

Név

Vagyon   (Mrd forint)

Tevékenységi kör 

 17. 

Tamás István 

10,0 

Ingatlanbefektetések

 19.

Béres József 

8,0

Gyógyszergyártás, kereskedelem 

 23.

Temesfői István 

6,0 

Élelmiszergyártás, kereskedelem 

 30.

Zwack Péter 

5,0

Italgyártás 

 32. 

Somody Imre

5,0  

Pezsgő-tablettagyártás. kereskedelem 

 65.

Tolvaly Ferenc 

3,0  

Média 

 67.

Vitézy Tamás

2,8  

Idegenforgalmi befektetések 

 71.

Benkő lászló

2,6 

Befektetések, vegyipar 

 83.

Gyárfás Tamás 

2,5   

Média 

 86.

Kieselbach Tamás

2,5

Műkereskedelem, műgyűjtemény

 87. 

Kolosi Tamás

2,5 

Könyvkiadás, kereskedelem

 92.

Pintér Dezső

2,5

Média, befektetések

 93.

Rubik Ernő

2,5

Találmányok


Ajánlott videó

Olvasói sztorik