Belföld

Megoldódott a prímszámok rejtélye

Míg létezik hüvelykujjszabály a kettővel, hárommal, néggyel, öttel, hattal, nyolccal, kilenccel és szorzataikkal osztható számokra, eddig nem létezett a csak önmagukkal és eggyel osztható prímszámok felismerésére.

Az egy, két vagy három jegyből álló prímszámokat még nem olyan bonyolult felismerni, ám például a háromszáz jegyből álló számokra eddig nem létezett gyors és hatékony megoldás. Számítógépes algoritmusok persze eddig is akadtak kiszűrésükre, ám ezek tökéletlenek voltak, gyakran előfordult, hogy hibáztak. Felismerésük bonyolultsága miatt egyébként biztonsági szoftverekhez, titkosításhoz előszeretettel alkalmaznak sok számjegyből álló prímszámokat.

Manindra Agrawal, az indiai Institute of Technology professzora két diákjával három évvel ezelőtt kezdett neki egy olyan algoritmus kidolgozásának, amellyel bármilyen nagy számról megállapítható, hogy prímszám-e vagy nem. Néhány sikertelen kezdeményezés után, a három matematikus kutatásait siker koronázta, és kilencoldalas dolgozatban közzé is tették az általuk felfedezett algoritmust.

Megoldódott a prímszámok rejtélye 1

Az algoritmus, amely felbolydította a matematikusvilágot



Algoritmusuk tökéletes abból a szempontból, hogy zéró hibalehetőséggel dolgozik, csakhogy lassú: futtatásához legalább egy asztali gép memóriájára és két hétre van szükség.

A három indiai matematikus kutatási eredményeit tesztelésre elküldte a világ legnagyobb matematikaprofesszorainak. A tudós társadalom általában mély szkepszisssel és fanyalgással fogadja az új felfeldezéseket, de a világ matematikusai ezúttal élénken reagáltak. Hendrik Lenstra, a Berkeley University of California matematikusa például olyannyira fellelkesült az indiaiak eredményén, hogy rögtön nekiesett az algoritmusnak, kissé leegyszerűsítette, és ezzel tulajdonképpen fel is gyorsította lefuttatását.

“Amilyen intenzitással kollégáink nekiestek a prímszámok rejtélyének, úgy vélem, hogy egy éven belül remek időeredményeket érhetünk el az algoritmus futtatása terén” – mondta a Wirednek Manindra Agrawal. A legnagyobb ismert prímszám négymillió jegyből áll.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik