Belföld

Üzenet balról: “sokan vagyunk és elegen!”

A hazai értelmiségi réteg neves képviselőit látta vendégül az MSZP és az SZDSZ vasárnap délután a Gerbeaud cukrászdában. A bizakodó, derűvel átitatott hozzászólások az elmúlt négy év történései mellett a választási kampány kritikájára is kitértek.

Némi fejetlenséggel kezdődött a “békebeli vasárnap” elnevezésű rendezvény, amelyet a szervezők szerint az okozott, hogy ismeretlenek erőteljes SMS-kampányban biztatták az embereket, csatlakozzanak a cukrászda előtti a tüntetéshez, miközben maguk a szervezők tüntetést nem terveztek.

A beszélgetést, amelyre a két meghívó, Kovács László, az MSZP és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke közel száz értelmiségi írót, tudóst, színészt hívott meg, Horvát János vezette. Eközben a Vörösmarty téren több százan hallgatták a kihangosított diskurzust.

Üzenet balról: “sokan vagyunk és elegen!” 1“Mondhatnám, hogy hárommillióan gyűltünk össze”

Kovács László szólalt fel elsőként, és rögtön utalt a szombati Kossuth téri tüntetésre. “Ha plagizálni akarnék, most azt mondanám, legalább hárommilliónyi ember jött ma itt össze – kezdte a pártelnök, ám rövidesen komolyra fordította a szót. – Mi nem az utcán, hanem a szavazófülkékben akarjuk megnyerni a választásokat. Az elmúlt vasárnap az emberek a kormányváltásra voksoltak, most azt kérem a kormányváltó erőktől, hogy jövő vasárnap menjenek el még egyszer szavazni, küzdjék le félelmeiket, hogy aztán legalább négy évig, de reményeim szerint sokkal tovább ne kelljen félni.”

Kuncze Gábor beszédében hosszasan bírálta a kormány kommunikációját, azt, ahogy sikerként próbálják beállítani az utóbbi négy év történéseit. Kuncze külön felhívta a figyelmet az autópályák ügyére, illetve a kampányidőszakhoz kapcsolódó alapkőletételekre. “Ha ezeket az alapköveket a Füzesabony-Polgár szakaszon rakták volna le, már közlekedni lehetne rajta” – mondta a pártelnök, majd hozzátette: elismeréssel adózik Orbán Viktor képességeinek, hogy négy év után rájött, Magyarország köztársaság, nem pedig részvénytársaság.

A megbecsült, ellenzéki Fidesz után vágyakozva

A meghívottak közül elsőként Görgey Gábor szólalt fel. “Olyan országot szeretnék, ahol 45 évnyi osztályharcot nem követ polgárháború, olyan országot, amelyben a parlamentnek megbecsült tagja az ellenzék, és ezt a megbecsülést kívánom tiszta szívből a Fidesznek április 21-étől”.

Ferge Zsuzsa szociológus először a Bokros-csomagról beszélt, mely szerinte az országot tragikus helyzetből húzta ki, majd a szegények helyzetét említette és annak a reményének adott hangot, hogy a jövőben a politika nem fogja a szegénységet bűnnek, önhibának tekinteni.

Horváth Ádám rendező, korábbi tévéelnök a közélet tisztaságát hozta szóba. “A miniszter szó szolgát jelent, a mai tudatban viszont hatalmat. Holott hatalomra csupán azért van szüksége, hogy szolgálhasson” – mondta.

Háborúban hallgatnak a múzsák…

Üzenet balról: “sokan vagyunk és elegen!” 2Petrovics Emil azt sérelmezte, hogy a kampányban nem esett szó a művészetről, a kultúráról. Arra kérte Medgyessy Péter miniszterelnök-jelöltet, hogy kormányra kerülése esetén sorolja a sürgős tennivalók közé a Magyar Állami Operaház és a Nemzeti Kulturális Alap Művészeti alapprogramjának az ügyét.

Medgyessy így válaszolt Petrovicsnak: “Háborúban hallgatnak a múzsák, de a következő négy évben béke lesz, és a kultúrára is oda fogunk figyelni.” Medgyessy egyébként elmondta, hogy csupán a nekiszegezett kérés miatt kapcsolódott be a beszélgetésbe: ő azért jött el, hogy meghallgassa az egybegyűlt okos emberek véleményét, és ezt a szokását miniszterelnökként is meg kívánja tartani. “Én egy olyan országot szeretnék, ahol nem az embereknek kell szeretniük a kormányt, hanem a kormánynak kell szeretnie az embereket” – mondta.

Hofiról sem feledkeztek meg

Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere arra hívta fel a figyelmet, hogy 1849-ben ezen a napon fosztották meg a tróntól a Habsburgokat. “Vegyük el a kancellári széket attól, aki úgy viselkedik, mint egy kiskirály” – biztatta a szimpatizánsokat Demszky.

Kampányzáró előmajálisÁprilis 19-ére a munkavállalók és a szocialista párt előmajálisra hív mindenkit a Városligetbe. A politikusok mellett zenészek, előadóművészek szórakoztatják majd az egybegyűlteket. Fellép a Pa-Dö-Dö, a Benkó Dixiland és Charlie is.

A főpolgármestert Pomogáts Béla (“nagyon nehezen tudom elhinni, hogy az élet rövid időn belül visszakerül a normális kerékvágásba”) és Kosáry Domokos (“Egy nemzet van. Mindnyájan ehhez tartozunk, és bocsássunk meg az ellenünk vétkezőknek”) követte.

Felszólalt még Gerő András történész, Koncz Gábor színész, Selmeczi Tibor humorista és Schiffer János főpolgármester-helyettes is, aki Hofi Géza szombati temetésére utalva elmondta: olyan kormányt szeretne, amelynek képviselője elmegy egy Kossuth-díjas művész temetésére. Az egybegyűltek – bent és kint egyaránt – egy perces néma csenddel adóztak a színész, humorista emlékének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik