Belföld

Magyar pártok a hálón

Azt gondolhatnánk, hogy mivel nyakunkon a következő választás, a pártok nagyobb figyelmet szentelnek az internet adta lehetőségek kihasználásának. Ezzel szemben még mindig csak az informálás szintjén mozognak, az interaktivitás nem jellemző rájuk.

Nemrég újult meg például az SZDSZ és az MSZP honlapja, amelyek a fejlesztések ellenére sem tartalmaznak a portál irányába mutató tulajdonságokat – szemben a kormányzópárt Fidesz oldalával. Utóbbi próbál online újságként működni, az oldalon friss külföldi és hazai hírek egyaránt megtalálhatók, természetesen a teljesség igénye nélkül, saját válogatásban. Külön rovatban megtalálhatók az Országgyűlés hírei, az archívumban pedig a korábbi hírek is megtalálhatók, amelyeket felhasználó és nyomtatóbarát módon akár le is tölthetünk.

Ha azonban a néhány hónapos hírek között csemegézünk, az is kiderül, hogy korántsem mindig frissek, sőt az is előfordul, hogy néhány nap egyszerűen kimarad. A kapcsolódási pontokról elindulva szomorúan tapasztalható, hogy csak a koalíciós pártok oldalaira vezet link, az ellenzéki pártok oldalai mintha nem is léteznének. Egyéb vonatkozásban a Fidesz oldala megegyezik a többi pártéval – azaz megtalálhatóak rajta a párt történetére vonatkozó információk csakúgy, mint a párt “ki-kicsodája” és választási programja.

A kisebbik kormányzópárt oldala, szintén friss híreket ígér, igaz, hogy már a főoldalon közli, hogy csak a párttal kapcsolatos hírekre számíthat a látogató. A hírek rovatba látogatva azonban hamar kiderül, hogy a naponta friss hírek inkább havonta frissülnek, és még a pártot illetően sem teljekörűek. Az Aktuális rovat pedig távolról sem aktuális, csak Torgyán Józsefnek a Kis Újságban hetente megjelenő cikkeit közli le – legalább ebben találhatunk némi dinamizmust, hiszen ez garantáltan változik minden héten, sőt a hűséges látogató a megjelenés előtt egy nappal olvashatja az újságot. A Galéria rovat február óta üres, leszámítva az ígéretet, miszerint a párt rendezvényeiről és vezetői közéleti szerepléséről lesznek majd itt a legújabb felvételek.

Az MDF főoldalán elsősorban képviselőivel kapcsolatos hírek olvashatók, a dátumokat elnézve hetente kétszeri frissüléssel. Bár az oldalnak van Aktuális rovata, annak tartalma a legkevésbé sem aktuális, sokkal inkább a párttal kapcsolatos hírek összefoglalóját tartalmazza. A dokumentumok rovatba kattintva megtalálhatunk minden, a párttal kapcsolatos dokumentumot – mint például az Alapítólevelet, Alapszabályt, Választási Programot. Ha a Frakció rovatba klikkelünk, nem csak a képviselők önéletrajzát találjuk meg, hanem a párt hírleveleit is – igaz, ha jobban az anyagok mélyére nézünk úgy tűnik, mintha semmi nem frissült volna 2001. márciusa óta.

Nézzük az ellenzéki oldalt. Bár az MSZP oldala június 5-én újult meg ötödszörre, még mindig nem sikerült portál jellegű oldalt készíteni. Leginkább egy intranethez hasonlítható, amelyet 240 helyről szerkesztenek, és amelyen akár elektronikusan is lehet a pártba jelentkezni (igaz, az e-tagságot utóbb meg kell erősíteni személyesen is, a helyi szervezetek képviselőjénél). A közös szerkesztés előnyeit jól hasznosítja az oldal – a főoldalon található eseménynaptárban kronológiai sorrendben válogathatunk az ország különböző pontjain zajló rendezvények között. Nem találhatóak viszont friss hírek az oldalon, csak hírösszefoglalók, vagy az egyes alrovatokban – például a Frakció “rovatban” elrejtve. Hiányzik viszont a párt “ki kicsodája”, csupán az egyes rovatok között bogarászva bukkanhatunk a párt nagy neveire és azok elérhetőségére.

Az SZDSZ oldala már májusban megújult, de gyökeresen azért nem alakult át. A friss hírek itt sem szó szerint frissek , de legalább egy interaktív elem megtalálható rajta, amely heti rendszerességgel változik. Minden héten megkérdezik az idelátogatókat valamilyen, a párt számára kiemelten fontos kérdésben – odalátogatásunkkor épp a problémák közül lehetett szavazni a legégetőbbre. A Szabaddemokrata Hírlap online változatának cikkei azonban dátumozás nélküliek, így időben igen nehezen elhelyezhetők. Az oldalon megtalálható az SZDSZ szervezetét bemutató ábra csakúgy, mint a legfontosabb tisztségeket betöltő politikusok rövid bemutatása – igaz, ez némileg eldugva, az ábrák hiperlinkjei mögé rejtve. A párt oldalán nem csak az SZDSZ hagyományos szervezete, hanem Netpártja is megtalálható, ahová csak online lehet jelentkezni. A párt megfogalmazása szerint a Netpárt azok színtere a világhálón, akik az internetet tartják a legalkalmasabbnak arra, hogy a liberalizmusról szóló gondolataikat, szabad demokrata szándékaikat és törekvéseiket megfogalmazzák és közkinccsé tegyék.

Online már a MIÉP is, de a főoldalon leginkább a párt képviselőinek parlamenti felszólalásai találhatóak meg. Dinamikus elem a Magyar Fórum online verziója, valamint a folyamatosan frissített párt és frakcióhírek (utóbbiak igen részletesen számolnak be a frakció munkájáról). Egyedülállónak tekinthető a honlapnak az a szolgáltatása, hogy MP3 formátumban letölthető az Igazságot Magyarországnak című, 26 számot tartalmazó CD is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik