Gazdaság

Magyarázat a megoldásokhoz

1. A gyenge makroadat a válságból kilábalással kapcsolatos kétségéket erősíti, rontja a globális befektetői hangulatot. Ha a hangulat romlik, a befektetők kockázati étvágya csökken, így a forint iránti kereslet is csökken.

2. A kamatemeléssel a forint vonzóbbá válik, jobban megéri a pénzt forintbetétben tartani a külföldi befektetőknek, nő a forint iránti kereslet.

3. A dollár erősödése mostanság a globális befektetői hangulat romlásának jele (menekülővaluta). Ezzel vissza is vezettük a jelenséget az 1. pontra. Ráadásul egy amerikai befektető szempontjából az erősödő dollár “fölfalhatja” a fölzárkózó országon piacain (mint Magyarország) elérhető kockázati prémiumot (azaz hiába magas a forintbetét kamata, az időközben erősödő dollár miatt visszaváltáskor kisebb a profit). Ez is a forinteszközök eladása felé billentheti a mérleget, ami a kínálat növekedése révén gyengítheti a forintot.

4. A magasabb kamat emeli a svájci frank iránti keresletet, így a frank drágulhat a forinthoz képest is.

5. Ha fölmerül annak csak a halvány gondolata kormányzati körökben, hogy Magyarország esetleg nem fizeti vissza az adósságait, az bizony árt a forinteszközök – betétek, kötvények, stb. – népszerűségének. Egy valódi államcsőd valutaválsághoz, kőként zuhanó forinthoz vezetne, így ilyen hírek hallatán a forintot inkább adják, mint veszik.
6. A kisebb hiány ígérete annak esélyét növeli, hogy Magyarország rendben tudja törleszteni a jövőben is az adósságát, így csökken a forinteszközök kockázata. Azonos kamat, de csökkenő kockázat esetén jobban megéri vásárolni forintot, tehát nő a kereslete, ezért erősödhet.

7. A bizalmi index komolyabb erősödése a lakossági kereslet élénkülését ígéri, ami a válságból kilábalás jeleként értelmezhető, ami javítja a globális hangulatot.

8. Csökken a forint iránti kereslet, gyengíti az árfolyamot.

9. Nő a forint iránti kereslet, erősíti az árfolyamot.

10. Jelen helyzetben a recesszió visszatérésének esélyét látszik növelni, így ronthatja az árfolyamot.

11. A válság a hitelminősítők téves értékeléseinek köszönhetően robbant ki, és a krízis alatt is leginkább azzal tűntek ki, hogy csak kullogtak a minősítéseik változtatásával az események után. Ennek ellenére továbbra is nagy hatással vannak a befektetők döntéseire, bármennyire is a józan ésszel ellenkezőnek tűnjön is. Ha a Standard & Poor’s leminősíti hazánkat, akkor kikerülünk a befektetésre ajánlott kategóriából, ami egyben azt is jelenti majd valószínűleg, hogy lesznek befektetési alapok, amelyeknek a szabályzatuk alapján ki kell szórniuk a piacra a magyar államkötvényeket. Ha a leminősítés bekövetkezik, a forinteszközök iránti kereslet csökkenni fog.

12. A befektetők a politikai stabilitásban érdekeltek, és szívesebben fektetnek be politikailag stabil országokban, függetlenül attól, hogy az adott rezsim egyébként mennyire szolgálja jól az ott élők érdekeit. Ha Magyarországon nőne a politikai instabilitás, akkor csökkenne a forinteszközök iránti kereslet, gyengülne az árfolyam.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik