Gazdaság

Nagyot esett a forint

274-es szinten tartózkodik a forint kedd délután, jóllehet kedd reggel még 270 alatt. A befektetők érdeklődésének homlokterébe ismét a nagy államadósságok kerültek. Matolcsy György leendő gazdasági miniszter szerint az eladósodottság szemszögéből Magyarország a világ 10 legsérülékenyebb országa között van - a befektetők szemlátomást hasonlóan gondolják.

Nagyjából 5 forinttal drágult az euró napon belül, észrevehetően gyengült a fizetőeszközünk.

Az egész régiónk esik, de a forint jobban a régió átlagánál, ami jól mutatja a forint sérülékenységét – mondta az fn.hu kérdésére Kovács Mátyás, a Raiffeisen bank elemzője.

Nincs rossz hír, mégis gyengül

Az elemző szerint az esés nem magyarázható újdonságokkal, fizetőeszközünk egyszerűen reagált a nemzetközi rossz hangulatra. Az elmúlt napokban megfigyelhető volt, hogy a forint változékonyabb volt a régiós valutáknál, ennek oka Magyarország eladósodottsága. A görög válság nyomán a befektetők érdeklődésének homlokterébe ismét a nagy államadósságok kerültek – tette hozzá.

Az eladósodottság szemszögéből Magyarország a világ 10 legsérülékenyebb országa között van – nyilatkozta Matolcsy György leendő gazdasági miniszter a Bloombergnek. Az elemző szerint nyilvánvalóan egy ilyen nyilatkozat sem hangulatjavító hatású, de nem a nyilatkozat az oka a gyengülésnek, hanem maga a tény, hogy ez valóban így van. A növekvő államadósságok miatt elromló hangulatban ez immár számít is a forint megítélésében.

Trendforduló?

A piaci folyamatok egyelőre Heim Péter makroközgazdászt látszanak igazolni, aki korábban – amikor az S&P több fokozattal leminősítette Görögországot – trendfordulóról beszélt az fn.hu-nak, arról, hogy a befektetők egyre inkább számolnak a nagy, felhalmozott államadósságok hatásával, és tartósan kockázatkerülőbbé válnak.

Bár a forint gyengülése egybeesik az Orbán-Simor ellentét kiteljesedésével a kommunikációs színtereken, aligha van komoly összefüggés. Amikor ugyanis Orbán Viktor a nemzetközi sajtótájékoztatón “offshorozta” Simor Andrást, meg sem rezdült a forint.

Kovács Mátyás úgy vélte: a piac egyelőre “jegelte”, nem árazza a jegybank-kormány konfliktust, nem ez a tényező hat a forint árfolyamára, fizetőeszközünket nemzetközi hatások mozgatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik