Gazdaság

Spekuláció és félelem gyengíti a forintot

Londoni befektetők a forint gyengülésére, esetleg jegybanki kamatemelésre játszanak nemcsak devizaeladásokkal, hanem esetleg pletykák terjesztésével is – vélték elemzők a FigyelőNetnek. Szakértőink szerint kamatemelés nem lesz, és a forint árfolyama kissé erősödni fog.

Több mint egyéves mélypontjára süllyedt a forint árfolyama az euróval szemben a bankközi devizapiacon: szerda este 264,60 forintot, csütörtök reggel 264,80 forintot, majd délelőtt már némi erősödés után 263,8 forintot adtak egy euróért. Legutóbb 2006. október végén volt ilyen gyenge a magyar fizetőeszköz.

Pletyka, spekuláció nyomta a forintot

Londoni befektetők most a forint gyengülésére játszanak – nyilatkozták elemzők a FigyelőNetnek.

Suppan Gergely, a Takarékbank makroelemzője elképzelhetőnek tartja, hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter lemondásának hírét elemzők találták ki a forintgyengülés magyarázataként akkor, amikor kiderült: a szerdai kormányszóvivői tájékoztató vendége Veres János lesz. A magyarázat önbeteljesítővé vált, és gyengítette a magyar devizát.

Elképzelhető az is, hogy a forint árfolyamát leginkább meghatározó londoni befektetők alapkamat-emelésre akarják késztetni a jegybankot, így a forint eladása mellett pletykákat is terjesztenek – mondta Lányi Bence. A Raiffeisen szakértője a román példára hívta fel a figyelmünket: a lej árfolyama október óta 15 százalékkal csökkent, amire a román jegybank hétfőn 100 bázispontos kamatemeléssel reagált; az alapkamat így 9 százalékos lett keleti szomszédunknál.

Mindketten egyetértettek abban, hogy a politika logikája szerint Gyurcsány Ferenc közeli távozása elképzelhetetlen; a szóbeszédet a kormányszóvivő egyébként azonnal cáfolta.

Nem teljes a bizalom

Túl alacsony a magyar növekedés, ami sebezhetővé teszi a forintot. Az esetleges amerikai recesszió, majd az ennek nyomán lassuló európai növekedés rossz esetben annyira visszavetheti a magyar gazdaságot húzó kivitelt, hogy akár visszaeshet a magyar GDP is; hasonló folyamatok nyomán régiós versenytársainknál csak a növekedés üteme csökkenne – magyarázta Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője szerint ezért romlott jobban a forint, mint a régiós valuták.

Szakértőink azonban nem aggódnak különösebben a gyengülő árfolyam miatt: Suppan Gergely a jó hiányadatokra hívta fel a figyelmünket, míg Lányi Bence úgy vélte, hogy a lassuló növekedés és a mérséklődő infláció kettőse nyomán valószínűtlen, hogy a Magyar Nemzeti Bankot bármi is kamatemelésre bírná.

Erősödés, majd lassú gyengülés

Amerikai és európai makrogazdasági adatok, a New York-i tőzsdeindexek alakulása és az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki kamatdöntéséhez kiadott kommentárja fogja befolyásolni a magyar deviza árfolyamát elemzőink szerint. Lányi Bence arra számít, hogy az EKB engedékenyebb lesz a kamatcsökkentéssel szemben, amit a piac majd megnyugvással fogad, annál is inkább, mert 2008-ban 50 bázispontos kamatvágást már beáraztak.

Suppan Gergely szerint a következő napokban a forint nem fog 260 alá erősödni. Lányi Bence arra számít, hogy átmeneti erősödés után lassú gyengülés következik: márciusban és júniusban a Raiffeisen szerint 255 forintot ér majd egy euró, szeptemberben 260-at, decemberben pedig 265-öt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik