Gazdaság

Dress Code

Amikor meghívót kapunk egy-egy rendezvényre, ünnepségre, gyakran olvashatjuk azt a szót, hogy Dress Code és utána a kívánt öltözet egyszavas, angol megfelelőjét. Magyarul ezek a kifejezések egy rövidebb magyarázattal írhatóak le. Ahhoz adunk most egy kis segítséget, hogy egyértelmű legyen, mit is viseljenek, ha a következőket látják.

White Tie: ez a kifejezés a legelegánsabb események meghívóin szerepel. Az uraknak a következő öltözetet foglalja magában: frakk, nadrág, fehér ing, fehér mellény, fehér csokornyakkendő, a hölgyeknek pedig a nagyestélyit, könyékig érő kesztyűvel kiegészítve.
Ilyen öltözetet azonban csak különösen exkluzív eseményekkor kívánnak a közönségtől.

Black Tie: ez az előírás a White Tie-nál kicsit visszafogottabb. Az uraktól elvárás a fekete szmoking, fekete csokornyakkendővel, míg a hölgyektől az estélyi, kesztyű nélkül, ujjatlan hosszú ruha, melyet viselhetnek stólával vagy kiskabáttal, de lehet rövid koktélruha is, attól függően, hogy milyenek a helyi szokások, vagy hány órakor van maga az esemény.

Formal: nagyjából a Black Tie-nak felel meg, az uraknál fehér ing helyett elfogadott a fekete is és akkor a nyakkendő nem kötelező, a hölgyeknek pedig nagyestélyit illik viselni.

Semi-Formal: hazánkban a Semi-Formal arany középút a Business Casual és a Black Tie között, tehát az uraknak nem szükséges a szmoking, mindössze az öltöny, a hölgyek tekintetében pedig a koktélruha, elegáns kosztüm az elfogadott.

Informal: ez az előírás bár nem igényel nagyon különleges öltözéket, azért mégsem jelent egyet a Casuallel. Közelebb áll a Semi-Formal-hoz. Az urak viseljenek öltönyt, nyakkendőt, a hölgyek pedig kosztümöt.

Business Formal: az urak esetében megegyezik a Semi-Formallal, a hölgyek esetében kikötés, hogy elegánsak legyenek, de ruhájuk ne legyen kivágott.

Casual: ebben az esetben nincsenek megkötések, ránk bízzák, hogy mit viseljünk. Magyar megfelelője hétköznapi.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik