Gazdaság

Prés alatt a gyógyszercégek

A Gyurcsány-, de már a Molnár-csomag hatásai is érződnek a gyógyszergyártók negyedéves teljesítményén. Bogsch Erik a jövőt illetően is pesszimista, mintegy 10 milliárd forintos profitkieséssel számol és létszámstopot rendelt el, az Egis menedzsmentje valamivel kevésbé drámaian látja a helyzetet.

Estek a papírok

A Richter-részvények ára 185 forinttal, 0,50 százalékkal 36 860 forintra esett kedden, forgalmuk 2,1 milliárd forintot tett ki.
Az Egis 1380 forintos, 6,57 százalékos zuhanással, 19 620 forinton fejezte be a kereskedést, a papírra 2,3 milliárd forint értékben kötöttek üzleteket.

Nem voltak jók az elemzői várakozások a Richter és az Egis számait illetően sem, de a kedden közölt tényadatok, ha lehet, még gyengébbre sikerültek. Az Egis nyeresége 46, a Richteré 49 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. A Richter az előző negyedévi 14,03 milliárd forint után csak 7,19 milliárd forint nettó profitot ért el, míg az elemzői konszenzus 8,33 milliárdos volt; az Egis esetében 2,87 milliárdos tavalyi negyedéves profit után 1,5 milliárdnyi nyereség következett szemben az 1,6 milliárdos elvárással.

A rossz eredmények mögött mindkét cég esetében a visszaeső belföldi és FÁK-piaci eladások, az emelkedő költségek és adók, illetve növekvő árfolyamveszteség álltak. Az őszi megszorítások (a Gyurcsány-csomag) és Molnár Lajos első intézkedései egyaránt sújtották, illetve sújtják a két vállalatot.

Vizitdíj, áremelés

A Richter gyorsjelentése szerint 2007 elején a társaság egyre nehezebben kezelhető gazdasági és piaci körülményekkel szembesült Magyarországon. A belföldi árbevétel az év első három hónapjában 8,366 milliárd forintot tett ki, ez 3,1 százalékos csökkenés (dollárban mérve 6,1 százalékos növekedést) jelentett. Az eredményt az egészségügyi rendszert érintő számos változás befolyásolta.

Január közepén a térítési díjak 50 százalékos emelkedését, február közepén pedig a vizitdíj bevezetését megelőzően sok beteg több havi gyógyszert vásárolt, míg márciusban az április elsejei árcsökkentések miatt a nagykereskedők és a gyógyszertárak erősen visszafogták vásárlásaikat és minimálisra csökkentették készleteiket.

Piaci pozíciójának javítása érdekében a társaság ezért április elsejétől 5-50 százalékos árcsökkentést hajtott végre bizonyos támogatott készítmények esetében. (Jelenleg egyébként 6,5 százalékos a Richter piaci részesedése, ezzel a harmadik legnagyobb szereplő a hazai gyógyszerpiacon.) A lépés emellett azt is szolgálta, hogy a társaság elkerülje bizonyos gyógyszerek törlését a támogatott készítmények listájáról.

Gyógyszergazdaságossági veszteségek

A Molnár Lajos által bevezetett új gyógyszergazdaságossági törvény hosszabb távon fejti ki negatív hatását a gyógyszercégek életében, és durván évi 3-4 milliárd forinttal csökkenti a Richter profitját, de az Egis nyereségét is legalább 2 milliárd forinttal.

Mint ismeretes, az új törvény értelmében a gyógyszergyártóknak a támogatásban részesülő termékeik esetében a termelői árra eső támogatás – gyógyszertári forgalmi adatok alapján számított – éves összegének 12 százalékát be kell fizetniük, továbbá a gyógyszertámogatási keret esetleges túllépését az OEP és a gyártók közösen finanszírozzák. Emellett a törvény jóváhagyott egy évi 5 millió forint összegű, orvos-látogatónként fizetendő regisztrációs díjat is.

Az Egészségügyi Minisztérium közzétette a gyógyszertámogatási rendszert szabályozó rendelet módosítását, amely szerint a normatív támogatások mértéke 2007. január közepétől 90 százalékról 85 százalékra, 70 százalékról 55 százalékra és 50 százalékról 25 százalékra csökkent. Emellett új szabályozást vezettek be a generikus termékek forgalomba hozatalával kapcsolatosan: az elsőként piacra lépő generikus készítmény termelői árának legalább 30 százalékkal olcsóbbnak kell lennie, mint az originális terméké, a második generikus termék ára további 10 százalékkal, a harmadiké újabb 10 százalékkal alacsonyabb kell hogy legyen, az ezt követő generikus termékek árát pedig ez alatt a szint alatt kell meghatározni. Ezen kívül a hatóanyag fix támogatási csoportok esetében változtak a referencia ár kialakítására, és a referencia készítmény kiválasztására vonatkozó előírások, a referencia készítménnyé válás feltételeként meghatározott korlát 3 százalékról 1 százalékra csökkent. Ezzel párhuzamosan bevezették – a korábbi évi egyszeri fixesítés helyett – a negyedévente történő fixesítést, valamint a kiemelt támogatási kategóriába sorolt (száz százalékban támogatott) termékek utáni 300 forintos minimális térítési díjfizetési kötelezettséget.

Milliárdos terhek

Ezen intézkedések hatására Bogsch Erik, a Richter vezérigazgatója a belföldi forgalom mintegy 20 százalékos visszaesését várja, de az ebből adódó 3-4 milliárdos profitkiesés nem az egyedüli pluszteher a társaság számára. A már tavaly ősszel életbe léptetett megszorító intézkedések bizonyos elemei szintén apasztják a nyereséget: a szolidaritási adó miatt például 2 milliárd forintos plusz adóteherrel számolnak. Összességében a megszorító intézkedések, a gyógyszergazdasági törvény valamint a támogatási rendszer változása miatt az idén mintegy 10 milliárd forint nyereségkieséssel számol a Richter vezérigazgatója, aki már-már a ’98-as orosz válsághoz érzi hasonlatosnak a mostani helyzetet.

Az Egis menedzsmentje ennél szerényebb visszaesést valószínűsít, a belföldi piacon 0-5 százalék közötti forgalomcsökkenéssel számol. Marossfy László, a kisebbik hazai gyógyszergyár vezérigazgató-helyettese a gyorsjelentést követően szintén számszerűsítette az év elejétől érvényes gyógyszerpiaci szabályok hatását. A társaság a január-márciusi időszakban 429 millió forint befizetést számolt el az OEP-kasszába, az éves befizetés pedig számításaik szerint 2,3 milliárd forintot érhet el.

Gyógyszerár-csökkenéssel az Egis is élt: áprilistól 33 terméke lett olcsóbb (ez a teljes portfólióra vetítve 9 százalékos árcsökkentést jelent), a következő árleszállításra pedig júliusban kerül sor. Ezt a negyedéves fixesítések indokolják, amelynek során a fix összegű tb-támogatást az adott termékcsoporton belül a referencia termék árára állapítják meg, és ezt az összeget kapja a csoport többi terméke is, amennyiben 20 százalékkal nem drágább a referencia terméknél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik