Gazdaság

Gyurcsány megértést, Orbán megbocsátást kért

Minden uniós tagállam felelős a stabil pénzügyekért, és a magyar kormány is mindent megtesz a pénzügyi stabilitásért – mondta az Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel folytatott tárgyalásai után. A magyar kormányfő megértést, Orbán Viktor pedig megbocsátást kért Barrosotól.

A magyar kormányfő megértést kért Brüsszeltől: bár tudja, hogy az ország fejlettebbé válása és igazságosabbá tétele érdekében szükséges változtatások terhelik a költségvetést, de “nem akarunk Párizst, nem akarunk éhséglázadást, nem akarunk fejletlenségben hagyott régiókat” – mondta Gyurcsány.


A miniszterelnök szerint még legalább három év kell ahhoz,
hogy egyensúlyi pályára álljon az ország gazdasága. “Tudom, hogy mi a dolgom és tudom, hogy Magyarországnak mi a dolga: megóvni a szociális biztonságot, modernizálni az országot és egyensúlyban tartani a költségvetést” – hangoztatta a miniszterelnök. Szerinte, amíg a gazdaság ilyen jól növekszik és lesz elég elszántság a változtatásokra, Magyarország úgy fog visszatérni az egyensúlyi pályára, hogy közben nem kell érte sem modernizációs, sem elviselhetetlen szociális árat fizetni.


A megbeszélésen szó volt az Unió 2007-2013 közötti költségvetéséről is. Kiderült, mindkét politikus fontosnak tartja, hogy a büdzsét még a brit elnökség alatt elfogadják. Az európai költségvetéséről egyébként december 2-án Budapesten egyeztet a kelet-európai tagokkal az Unió soros elnöke, Tony Blair brit kormányfő.


Az Unió kormányfője és a magyar miniszterelnök csaknem másfél órán keresztül tárgyalt, egyebek között a magyar és az európai költségvetésről. Barroso lényegesnek nevezte, hogy mielőbb elfogadják az Unió következő hét éves költségvetését. A késlekedés ugyanis szerinte bizonytalanságot eredményez. A magyar költségvetés helyzetére utalva az elnök kifejtette: minden tagállam felelőssége, hogy a makrogazdasági stabilitást fenntartsa, de ugyanakkor úgy látja, hogy a magyar kormány megtesz minden ehhez szükséges intézkedést.


Orbán: ne legyen szankció


A kormányzati hibák miatt az Európai Unió ne alkalmazzon szankciókat Magyarország ellen – erre kérte Orbán Viktor az Európai Bizottság elnökét, José Manuel Barrosót.


Orbán barátinak nevezte a találkozót, hiszen – mint mondta – José Manuel Barroso az Európai Néppárt jelöltjeként lett az Európai Bizottság elnöke, így “ezer éve” ismerik egymást. Hozzátette: kérését ezért igyekezett nyomatékosan, régi barátságukra és az unió jövőjére hivatkozva a bizottság elnökének figyelmébe ajánlani.


Bár az uniónak volna lehetősége arra, hogy pénzeket vonjon el Magyarországtól a kormányzati hibák és a valótlan adatszolgáltatás miatt, azonban véleménye szerint ezt el lehet kerülni, bár “ezen még azért dolgozni kell” – hangsúlyozta Orbán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik