Gazdaság

Szárnyalás

Csinos osztalék várható 2004-re, most mégis kockázatos venni a műsorszóró papírját.

Három és fél éves csúcsára emelkedett az elmúlt hetekben az Antenna Hungária (AH) Rt. részvényének árfolyama. A papírral az idén több mint 50 százalékot lehetett keresni. Az emelkedés okai: a fokozódó spekuláció, a várható privatizáció, és a társaságnak a Vodafone Magyarországban szerzett részvénycsomagja körüli találgatások.

Bár az AH Rt. privatizációja ügyében az idén komoly előrelépések várhatók, a tranzakcióra a kivitelezés időigényét és előkészítetlenségét tekintve a leghamarabb a jövő év első felében kerülhet sor. Piaci pletykák szerint azonban az államkassza nem tesz fel mindent egy lapra, s kifundálta, miként juthat korábban egy csinosabb összeghez: azt tervezi, hogy amennyiben sikerül időben eladni a cég Vodafone-pakettjét, akkor az értékesítésből származó bevétel egy részét elvonja.



Szárnyalás 1

Márpedig a 17,6-20,0 milliárd forint értékűre becsült Vodafone-csomag ügyében a tárgyalások – a jól értesültek szerint – biztatóan állnak. Decembernél korábbi bevételre azonban az események gyors lefolyása esetén sem lehet számítani. Mint hírlik, a Pénzügyminisztérium, illetve az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt. már jól körvonalazott tervekkel rendelkezik, hogy a Vodafone-csomag ellenértékének egy részét (több milliárd forintot) miként vonja el. Az állam osztalék formájában kíván jussához jutni, mégpedig azért, mert így hamarabb és egyszerűbben kap pénzt, mint az AH Rt. esetlegesen elhúzódó privatizációja esetén. Ráadásul az osztalékként kapott összeg csökkenti az államháztartás hiányát, a privatizációs bevétel pedig nem.

A szóban forgó pakett ellenértékének nagy részére az AH Rt.-nek nincs szüksége, s a csomag értékesítése nem befolyásolja a műsortovábbító társaság privatizációját. A Vodafone sikeres eladása esetén rendkívüli osztalékfizetés valószínűsíthető, s amennyiben teljesülnek a piac várakozásai, akkor az AH Rt. gond nélkül adhat 500-1000 forintot részvényenként, ami egyúttal azt is jelentené, hogy a vállalat 10 év után az idén először fizet osztalékot.

Mielőtt bárki lelkendezve rohanna részvényt vásárolni, pár dolgot érdemes tisztázni. Egyrészt a papír árfolyama nagyon közel mozog maximális fundamentális értékéhez, így ezen a szinten a vásárlás már komoly kockázatokkal jár. Másrészt az osztalékfizetés után általában annak mértékével csökken az árfolyam. Végül pedig ilyen mértékű osztalék esetén különösen figyelni kell az adózási szabályokra. A 20 (illetve jövőre 25) százalékos adón felül kiemelkedő osztalék esetén büntető adót ír elő a törvény. Azaz: magánbefektetők, csak óvatosan!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik