Élet-Stílus

Európa Kulturális Faluja közelről

Van egy falu Villány mellett, amely idén vendégül látja Európát. Első pillantásra semmi különöset nem látni, ha azonban jobban megnézzük, észrevehetjük, hogy milyen különleges. A FigyelőNet Palkonyán járt, és megnézte, miért is kapták ők az Európa Kulturális Faluja címet.

Ha átutazunk a kis községen, a határa előtt először európai falvak helységneveit látjuk, majd a Palkonya-táblát, aztán feltűnik, hogy itt kezdődik a Villány-Siklós Borút. Amikor végigmegyünk a főútvonalon, kis sváb parasztházak tűnnek fel, majd egy gömbkupolás templom narancssárga tetővel, végül kis épületecskékből álló pincesor mellett fut el az autó. Ezután jön egy vasúti átkelő és már vége is Palkonyának. Ennyi.





Falu kockaházak nélkül

Spanyol dudások és holland sajtok


Palkonya alapító tagja az Európai Kulturális Falu mozgalomnak, mely 1999-ben jött létre a holland Wijk aan Zee-ben. Európa 12 országának falvai (Hollandia, Görögország, Észtország, Anglia, Dánia, Ausztria, Olaszország, Spanyolország, Franciaország, Németország, Csehország és Magyarország) aktív kulturális és baráti kapcsolatot ápolnak egymással. A mozgalom célja a falusi élet létjogosultságának hangsúlyozása, a falvak értékeinek, kultúrájának ápolása és megosztása, bemutatása. A rotációs rendszerben idén Palkonya került sorra, mint véndéglátó. Rechnitzer Szilvia, a projekt koordinátora a FigyelőNetnek elmondta, hogy a 12 falu között az ővék a legkisebb település, ezért nem kis erőfeszítés a falu lakóitól, hogy minden hónapban két-két ország képviselőit fogadni tudják. Lesznek spanyol dudások, a franciák 40 fős táncelőadással készülnek. Amellett, hogy helyet kapnak a hagyományon alapuló kulturális bemutatók, a gasztronómiájukat is hozzák a nemzetek: a hollandok például sajtot hoznak, a németek pedig füstölt árukat. Egy ifjúsági tábor is lesz egy hétig, amikor a tizenkét falu négy-négy fiatal 17-21 éves lakója eljön, és hagyományos anyagokból egy land art alkotást készít, amely egy nagy kas lesz majd.



Ha azonban, megállunk és egy kicsit jobban széttekintünk, észrevehetjük, hogy a templom tornyánál gólya fészkel, felismerhetjük a kis sváb típusú tornácos parasztházakat. A homlokzaton megláthatjuk a puritán díszítést. Az utcára néző kettős spalettás ablakokat, a régi téglakerítéseket. Néhány helyen tűnik csak fel egy-egy kockaház, tűzépes hármas ablak. Ha pedig még a kerítések mögé is bepillanthatunk, akkor akár egyméteres teknősöket is láthatunk „rohangálni” egy szabadtéri terráriumban.

A meghívást a bekukkantásra a polgármestertől kaptuk, aki éppen valamilyen horgászbajnokságra készülve egy művészi tornász szalaggyakorlatát meghazudtoló mozdulatokkal legyezett horgászbotjával.

Hárságyi Balázs elmondta, hogy a falu arculatának kialakításában nagy szerepe volt a környéken élő sváb nemzetiségnek. Ez azokon a régi házakon is látszik, amelyekhez még nem nyúltak hozzá. A német mentalítás mellett a falu gyarapodásában sok múlik azon is, hogy ilyen közel van Villányhoz. A borvidékhez szervesen kapcsolódó falvakban ugyanis könnyebben találni munkát. A saját kis szőlőjük is segíti a megélhetést.

A polgármester szerint ezért is óvatosan kell kezelni, hogy több palkonyai borász inkább a különbözőséget hangsúlyozná Villánytól. A villányi nagy borászoknak lehet ugyanis köszönni, hogy Palkonyán is vannak vendégek. Sokkal nagyobb befektetésre lenne szükség ahhoz, hogy ugyanilyen eredményeket elérjenek. Palkonya a különbözőséget magában hordozza. Ezen nem kell erőlködni. Villányban pedig a borturizmus már olyan méreteket öltött, hogy nincs visszaút, és elrugaszkodtak a családias-borkóstolós hangulattól.

A bor az alfa és az omega

Persze Palkonya életének középpontjában a bor áll, és a helyi borászok is alig várják, hogy megmutassák, mit tudnak kihozni a helyi szőlőből. Mayer Róbert friss, 2006-os portugiesere és zweigeltje mindenesetre elég ígéretet hordoz magában, hogy a pincéjében ne csak a házikolbász, a szalámi és a pogácsa fogyjon. Hárságyi kékfrankosa és fehérborai, a Szőlőskert Cuvée és a Chardonnay ugyancsak komoly ízemlékeket hagy a szájban. A kulturális programok egyébként Palkonyán szorosan összefonódnak a bor életével.

A pünkösdi nyitott pincék idején mindig készülnek valamilyen kiállítással. Ez vagy egy helyi művész, a helyben működő rajzszakkör vagy meghívott alkotók fotóiból, rajzaiból áll. Emellett zenei programokat is szerveznek, amelyektől a Malom park zeng. Mártonnapkor, az új bor ünnepe is mindig zenés utcabállal végződik. A mustfokoló idején a kivételes akusztikájú körtemplomba pedig kórusokat hívnak.


Európa Kulturális Faluja közelről 1

KÉPGALÉRIA: kattintson a képre!



Most pünkösdkor, szombaton és vasárnap a Kulturális Falvak polgármestereinek zártkörű találkozójával kezdődik a program, majd a publikus részben a Zengő Együttes koncertje lesz táncházzal a Faluházban. A pünkösd vasárnap ünnepi szent misével indul a palkonyai templomban, ahol aztán a Bach Singers-kórus koncertje következik. Délután kettőkor aztán kezdetét veheti a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék fesztiválja, ami egybeesik az Európa Kulturális Faluja 2007-es idényének megnyitójával. A Malom park szabadtéri színpadán megállás nélküli kulturális programokkal, este tűztánccal és a tűzijátékkal a bánya katlanban, majd utcabállal záródó a nagy sokadalom. A nyitott pincéknél, az 1800-as években épült, országos védettség alatt álló pincesoron kettőtől este kilencig lehet ellenőrizni a palkonyai borászok szakértelmét, amennyiben megvesszük az 1500 forintos kóstoló poharát.

EU-zászló Boldogasszonnyal

Ugyanekkor nyit a Boldogasszony tiszteletére rendezett Kárpát-medencét bejáró vándorkiállítás is a palkonyai Faluházban, ahol az új európai vándorzászlót is bemutatják. Ez vélhetően egy prototípusa annak a lobogónak, amely akkor lehetett volna az EU hivatalos zászlaja, ha a kereszténydemokrata pártoknak mégis sikerült volna elfogadtatniuk, hogy az európai alkotmányban külön térjenek ki a közös keresztényi gyökerekre. Egyelőre csak Palkonyán látható ez a kuriózum (nézze meg videónkat!), már ezért is érdemes ellátogatni ide.

Aki pedig nem a szakrális értékekért jön, azoknak a bor, a vidék békéje, és egy olyan falu képe ad felüdülést, amely nem öregszik, hanem fiatalodik (több gyerek van, mint nyugdíjas), amely nem szürkül, hanem színesedik, amely nem leépül, hanem gyarapszik. Ki mondja, hogy ez nem lehet istenközeli élmény.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik