Élet-Stílus

Oi Va Voi (UK)

A londoni zenekar csupán öt évvel ezelőtt bukkant fel a nemzetközi világzenei porondon, de azonnal akkora feltűnést keltett, hogy hivatalosan kiadott lemez híján is jelentős fesztiválmeghívásokat kapott.

Az együttes, illetve az azt alkotó hat angol fiatal rendkívüli sikerük ellenére nem veszik túl komolyan önmagukat, ez már a nevükből is kiderül, ami nagyjából azt jelenti: “Te jó isten!” Az Oi Va Voi egy jiddis kifejezés, a csapat ugyanis a klezmert és a kelet-európai népzenéket szintetizálja modern tánczenékkel, de az elektronizált zsidó muzsika ritmusai mellett ott van a drum’n’bass nagyvárosi hangzása (meg a technó, a hiphop, a latin, a dzsessz stb.) is a zenéjükben. Nem hisznek a határokban, a klisékben, csak a mindnyájunkat körülvevő kulturális sokféleségben. Ebből egyszerűen kiválogatják és összerakosgatják azokat a hozzávalókat, amiket ismernek és szeretnek.

A stílushoz mérten sokszínű a hangszerelés is: hegedű, klarinét, trombita meg gitár, bőgő, dob és ütőhangszerek, zongora és harmonika. Meg két magyar vonatkozás: a trombitás ugyanis “Lemez Lovas” (művész)néven fújja a rezet, és a csapat feldolgozta A csitári hegyek alatt című népdalunkat. Ez is felkerült debütáló lemezükre (Laughter Through Tears), ami három hónapig cövekelt az európai világzenei rádióslista élén, persze nem csak a magyar dallamok miatt.

Oi Váék értik, érzik, hogy minden identitás sok helyről fakad, az itt és a most, a jelen zenéje pedig pontosan erről szól. Akárcsak a Sziget, ahonnan éppen ezért nem hiányozhatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik