Üzleti tippek

Papírbili, az innováció csúcsa

Vajon miért gyártják az állami pénzből kifejlesztett magyar papírbilit Kínában? – teszi fel a kérdést Lázár György az ÉS-ben, miközben annak nézett utána, mire is szórtunk el az utóbbi négy évben 100 milliárd forint fejlesztési ingyenpénzt.

Hogy hová lesznek a milliárdok, arra példaként egy beszélgetést idéz. „Robert Leventhallal a korrupcióellenes program igazgatójával beszélgettem arról, hogy a magyar innovációra elköltött állami százmilliárdok nyomtalanul eltűnnek, nincsenek sikeres termékek vagy vállalatok. Megnyugtatott hogy másutt is van korrupció, az viszont magyar sajátosság hogy a kutatás-fejlesztésben szokatlanul nagyszámú az offshore cég.”

Pedig álétalában a kutatás-fejlesztésben rendkívül szokatlan offshore cég alkalmazása, viszont a fejlődő országokban gyakori, „mert ott ezt ideálisnak tartják a pézmosásra”. „Mindenütt népszerű az AIDS- és a madárinfluenza-kutatás – állítja Lázár –, rengeteg az átláthatatlan ügylet, a csalás sem ritka. 2005-ben még a híres svájci Serono gyógyszergyár is 700 millió dollár büntetést fizetett az USA-ban az AIDS-gyógyszerekkel kapcsolatos svindlikért.”

Ezután következik néhány magyar tünet. Méghozzá ismert példák. „A magyar AIDS-tapaszt a budapesti székhelyű Genetic Immunity Kft. fejleszti, a cég több mint 2 milliárd forintot nyert a magyar innovációs pályázatokon, és a kutatást Lisziewicz Julianna, a Semmelweis Egyetem Amerikából hazatért professzora irányitja. Kóka exminiszter maga lobbizott az AIDS-tapasz ügyében, habár az rejtély, hogy hogyan is térül meg a szokatlanul magas állami támogatás… Ráadásul a Genetic Immunity Kft. tulajdonosa egy Amerikában, Maryland államban bejegyzett offshore cég, amely szintén a Genetic Immunity LLC névre hallgat, és mindkét céget a Lisziewicz család birtokolja.”

Hasonlóan érdekes a magyar madárinfluenza oltóanyag kifejlesztése. Az Omninvest Kft. kapott 2 milliárd forint állami támogatást a projektre, miközben többségi tulajdonosa egy ciprusi offshore cég. Nem tudni, hogy pontosan mit is fejlesztettek ki, ugyanis az oltóanyagot csak a baráti hazai pályán, Magyarországon törzskönyvezték. A mai napig nincs hitelesített, független nemzetközi vizsgálat arról, hogy a vakcina valóban hatásos-e. Viszont azt szerződésben vállalták, hogy az értékesítés során termelődő haszon 14 százalékát az államkasszába fizetik be: nincs hír arról, hogy egyetlen fillért is befizettek volna. „Klaus Stohr, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértője “hatástalannak” nevezte az Omninvest oltóanyagát, de a 2 milliárd forint hasznosításáról szóló kutatói jelentést a magyar hatóságok így is elfogadták.”

Akad persze olyan magyar innováció is amelyikből valós termék lett. A Valdeal nevű magyar vállalkozás 550 millió forint ingyenpénzt kapott egy összehajtható papírbili kifejlesztésére és gyártására. „Valóban, a papírbilit Amerikában is árulják, 16 dollárba (kb. 3400 forint) kerül 6 darab, ami bizony méregdrága. Csak akkor lepődöm meg igazán, amikor kiderül, hogy a magyar tudástársadalom csúcstermékét Kínában gyártják!”

(A teljes cikk az ÉS-ben olvasható!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik