Üzleti tippek

Nem rúgott labdába az OMV a Molnál

Osztalékként bruttó 85 milliárd forintot fizet ki a múlt év után a Mol Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. Az éves rendes közgyűlés a Mol vezetőit 2014-ig újraválasztotta, a levezető Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató pedig nem bocsátotta szavazásra az OMV javaslatait.

A magyar számviteli szabályok szerint elkészített éves beszámoló szerint a Mol Nyrt. 2 700 milliárd forint mérleg főösszeggel és 217 milliárd forint adózott eredménnyel, illetve 260 milliárd forint lekötött tartalékkal zárta a tavalyi évet – fogadta el a közgyűlés a 2007. év lezárásaként a felügyelő bizottság és a könyvvizsgáló jelentését. Az osztalékként ki nem fizetett eredményt az eredménytartalékba sorolják át.

A részvényesek a Mol Csoport nemzetközi számvitelei standardok alapján készült (IFRS) konszolidált éves beszámolóját 2 421 milliárd forint mérleg főösszeggel és 258 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó eredménnyel fogadták el. A közgyűlésen a részvényesek 66,74 százaléka vett részt.

A közgyűlés elfogadta az igazgatóság saját részvény vásárlásra vonatkozó javaslatát is. E szerint Mol egyebek mellett stratégiai céljai megvalósításának elősegítésére vásárolhat részvényt úgy, hogy a tulajdonában lévő saját részvények együttes névértékének összege egy időpontban sem haladhatja meg a mindenkori alaptőke huszonöt százalékát. Eddig ez 10 százalék volt. A felhatalmazás időtartama a közgyűlési döntés napjától számított 18 hónap.

Újraválasztották Hernádit

A közgyűlés Hernádi Zsoltot, Mosonyi Györgyöt, Iain Patersont, és Horváth Gábort az igazgatóság javaslata alapján újraválasztotta az igazgatóság tagjává, 2009. február 25-től 2014. február 24-ig. A közgyűlés Mulham Basheer Abdullah Al Jarf-ot is megválasztotta az igazgatóság tagjává 2013. április 22-ig.

Kara Pál jogi igazgató (balról), Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Mosonyi György vezérigazgató (fotó: MTI)

Kara Pál jogi igazgató (balról), Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató és Mosonyi György vezérigazgató (fotó: MTI)

Igazgatósági tag lett a földgázellátásról szóló törvény alapján, a Magyar Energia Hivatal javaslatára Dávid Gyula, aki 2008. április 23-tól tölti be a posztot. Gergely István pedig felügyelő bizottságának tag lett.

A közgyűlés elfogadta az igazgatóság tagjainak éves díjazását: 2009. január 1-től a tagok évente 25.000 euró, a bizottsági elnökök pedig 31.250 euró díjazásban részesülnek.

Lecsökkent az alaptőke

A közgyűlés elfogadta a Mol alaptőkéjének leszállítását: 5 483 775 darab ”A” sorozatú, névre szóló, 1 000 forint névértékű, dematerializált, a társaság tulajdonában lévő törzsrészvény (saját részvény) bevonásával az alaptőke 5 483 775 000 forinttal 104 191 727 578 forintra csökkent. Az alaptőkét azért szállították le, hogy a tőkeszerkezetet a részvényesi hozam növelése érdekében átalakítsák.

Végül a közgyűlés elfogadta az OMV által már korábban részben javasolt, határozati javaslatokat: e szerint az igazgatóság kiválaszt egy könyvvizsgálót, aki megvizsgálja a saját-részvény tranzakciójával összefüggő, az MFB Invest Zrt-vel és az OTP Bank Nyrt-vel kötött részvény-kölcsön szerződést, illetve a BNP Paribas SA-val kötött opciós szerződéseket, valamint a CEZ MH BV-vel kötött részvény-adásvételi szerződést, s mindezekről jelentést készít.

A közgyűlésen az OMV más, a fentieknél több, például a elmúlt két év eseményeire is választ adó határozati javaslatot akart elfogadtatni, de ezt az elnöklő Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója nem bocsátotta szavazásra azzal az indokkal, hogy korábban ezt az igazgatóság nem javasolta napirendre venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik