Nagyvilág

Veszélyes gázokat engedtek ki egy marosvásárhelyi vegyigyárból

gyar(960x640).jpg (Array)
gyar(960x640).jpg (Array)

Hosszú évek óta agyonszennyezi a vegyiüzem a város környékét és a Maros folyót is. Megbüntetik, kifizeti a bírságot és minden megy tovább.

Eleve nagyon szennyező a Marosvásárhely szélén álló Azomures vegyigyár, ahol a múlt héten vészhelyzetet hirdettek – írja az MNO. A portál szerint nem tudni, miből és mennyit, de valamennyi gázt a szabadba engedett a határértékeket alig betartó üzem. Az eset 15-én, délután 16:20-kor történt, áramkiesés sújtotta a gyár nagyfeszültségű transzformátorállomását, és hogy ne történjen robbanás kieresztették a gázokat.

Az Azomures szóvivője a Transindexnek azt mondta, csak helyi jellegű szennyezés történt, ami normálisnak számít ilyen helyzetekben. A két nappal későbbi sajtótájékoztatón is nyugtattak, hogy nem történt semmi olyan, ami a lakosságra veszélyt jelentene. Arra nem válaszoltak, hogyha nem engedték volna ki a vízgőzt és a nitrogén-dioxidot, felrobbant-e volna a gyár.

Az MNO cikke szerint a gyár miatt Marosvásárhelyen csak idén százszor lépte túl a nitrogénszint a határértékeket, de volt olyan nap, hogy az engedélyezettnél hatszor magasabb volt a mértéke. Idén eddig háromszor büntették meg őket emiatt, az alkalmanként 50 ezer lejes (3,5 millió forintos) bírságot befizették.

A gyár évek óta szennyezi a környéket, senki sem tesz semmit ellene. A cikk szerint a kéményeken át nitrogén-, kén- és szén-oxidok, ammónia, valamint szilárd részecskék és illékony szerves vegyületek távoznak, míg a Marosba arzén, fluor, foszfor, szulfátok, nitrátok és nitritek kerülnek. Amiket aztán a Maros egészen Szegedig cipel magával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik