Belföld

Komplex rehabilitációval tesznek élhetővé 280 romatelepet

ciganytelep(210x140).jpg (Array)
ciganytelep(210x140).jpg (Array)

Mintegy 280 romatelep rehabilitációja kezdődhet meg a közeljövőben; a program lényege, hogy a telepeken élők is akarják a változást - mondta el a társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkár.

A Magyar Hírlap cikkében Langerné Victor Katalin emlékeztetett: nyolc korábbi, sikeres teleprehabilitációs projekt tapasztalatai alapján jelenleg 55 településen zajlik ilyen program, amelyben a helyi közösségekkel, civil szervezetekkel, egyházakkal összefogva újítják meg ezeket az élettereket. A programokat 4-5 évesre tervezik, a lehetőséget nagy létszámú pályázaton hirdetik meg az önkormányzatoknak.

A kormány az EU-val kötött megállapodásban vállalta, hogy a mintegy 1600 romatelep legalább hetedét eléri ezekkel a projektekkel, így a tervek szerint 280 további helyszínen folytatják a programot.

“Az persze roppant látványos dolog, amikor hirtelen új házak nőnek az omladozók helyére, viszont nem a telepmegszűntetés, hanem a teleprehabilitációs program az életképesebb. Josszadalmas, és egymásra épülő folyamatról van szó” – magyarázta a helyettes államtitkár, hozzátéve: a korábbi nyolc, sikeres projektben első lépésként elkezdték az embereke felkészítését a változásra, sokan közülük képzéseken vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik