Belföld

Hír TV-ben a Máriás film

Halmy György filmrendező egyedülállónak nevezte a vásárhelyi alkotást.

A vásárhelyi Varga Árpád Zsolt rendező Máriás Ferenc erdész: Életem című dokumentumfilmjét a Göcseji Filmszemle fődíja után a Hír TV is műsorra tűzi. Az első vetítési időpont leginkább azoknak lehet alternatíva, akik utálják a focit, ugyanis a filmet a vb döntővel egy időben, július 13-án vasárnap 22 órától tűzték műsorra. Az eredetileg 89 perces film, nyertes, immáron 52 percre vágott változatát következő szerdán és szombaton ismétli a Hír TV szintén este 10-től. Úgy tudjuk, az MTVA is érdeklődik már a film iránt.

 

A filmnek mindkét hosszúságú verzióját látta Halmy György filmrendező, aki először a Savaria filmszemlén találkozott a Máriás történettel, azóta pedig még jó tanácsokkal is ellátta a rendezőt. Halmy György, azt javasolta Varga Árpádnak, vágja rövidebbre a filmet. Ez így is történt. Halmy ezek után kiválóra értékelte a Máriás filmet, mint ami mérföldkő a magyar dokumentumfilmek között.

Az osztott képernyős bemutatás a figyelmet így nem osztja meg, nagyon jól harmonizálnak Máriás Ferenc vallomásai az egykori filmbejátszásokkal, és a jelenkori jelenetekkel. Ezek mind plusz érzéseket, benyomásokat adnak a nézőnek, mondta Halmy.

Egy harmonikus ember harmonikus bemutatása a film, ami a riportalany és a képi világ miatt is egyedülálló, jelentette ki Halmy György, elmondta tucatnyi filmszemlén több mint 1000 dokumentumfilmet volt szerencséje megnézni. A Göcseji, mellett a Savaria független filmszemléken is zsűrizett, és annak külön örült, hogy egyfajta szakmai műhelymunka is egy ilyen fesztivál, ahol utat lehet mutatni a rendezők egy részének. Hozzátette, Varga Árpádban véleménye szerint van még pár hasonló film.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik