Sport

Fehérváron kísértett München szelleme

Beleszaladt a késbe a Videoton FC a Ligakupa döntőjében, saját pályáján szenvedett kiütéses vereséget a Ferencvárostól.

Egy nap elteltével megtapasztalhatta a Sóstói stadion Videoton érzelmű közönsége, hogy mit érezhettek a Barcelona drukkerei Münchenben a Bajnokok Ligája elődöntője után. Mint ismeretes a spanyolok négy nullás vereséget szenvedtek az Allianz Arénában. Ez a mérkőzés csupán annyiban volt más, mint a müncheni, hogy a Vidi volt a vendéglátó – még akkor is, ha nem pályaválasztóként szerepelt a jegyzőkönyvben. Történt ugyanis, hogy a két klub megegyezett, és sorsolással döntötték el, hogy melyik csapat legyen a sorozat záró mérkőzésének házgazdája. Hát, lehet, hogy már átkozzák a piros-kékek ezt a pillanatot.

Pedig előzetesen semmi nem utalt arra, hogy négygólos vereség lesz a vége. Más kérdés, hogy José Gomes a Videoton FC mestere abban a tekintetben meglepő húzásra szánta el magát, amikor Marco Caneira, Juhász Roland és Paulo Vinícius egyszerre szerepelt a kezdőben. Utóbbi védekező középpályásként, míg Nikola Mitrovics egy sorral előrébb került.

Mindenesetre megköszönhette a Fradi a fehérvári védőknek, hogy a 21. percben Vladan Csukicsot magára hagyták az ötösön egy jobb oldali beadást követően, és ő élni is tudott az ajándékkal. Alig telt el két perc Philipp Bönig adott „gólpasszt”, szintén az ötösön Nikola Mitrovicsnak, azután Somália beívelését követően fejelhetett a hálóba. Nem sokáig tartott a fehérváriak öröme, mert a 27. percben Somalia viharzott el a jobb szélen, beadott, és Julian Jenner befejelte a Fradi újabb vezető gólját az ötösről. Majd a 39. percben újra kihasználta az FTC a rogyadozó piros-kék védelem újabb hibáját. Egy bal oldali beadást Stanley Aborah vett mellre, tolt egyet a labdán, majd 13 méterről, ballal a hosszú sarokba lőtt.

A szünetben ugyan egyik szakvezető sem cserélt, bár Juhász már a harmadik Fradi-gól után előrement a csatársorba, majd jó tízpercnyi játék után José Gomes beküldte a Gyurcsó Ádám, Paraíba duót, mégpedig egy védő és egy középpályás helyére. Ment is, ment is előre a fehérvári gárda, be is szorította a 16-osára a hazai csapat a pályaválasztót, Nikolics Nemanja a kapufára fejelt, Kovács István centiméterekkel tévesztette el a bal sarkot, és amikor legjobban érett a fehérváriak találata, akkor dőlt el a találkozó.

Előbb, a 72. percben Böde Dániel cselezgetett a tizenegyes pont környékén, kapura lőtte a labdát, Mladen Bozsovics nem tudta azt megkaparintani, Aborah elé került, aki eléggé nyakatekert módon, de átsegítette a gólvonalon. Nem kellett sokat várni az ötödikre sem, a 76. percben jött  is. Bönig visszafejelte a labdát a baloldalról, mindenki felett átszállt, jött Somalia, hasonlóan, mint Thomas Müller a Barcelona ellen, befejelte a rövid sarokba.

Ezzel lényegében idejekorán a fontosabb kérdések eldőltek, a Ferencváros teljesen megérdemelten zsebelte be a Ligakupát. Arra, pedig még nem tudhatjuk a választ, vajon megmarad-e a furcsa párhuzam a Barcelonával, hiszen a Vidi vasárnap már javíthat a ezúttal a bajnokságban, és a Puskás stadionban.

Jegyzőkönyv:

Ferencváros TC – Videoton FC 5–1 (3-1)

Székesfehérvár, 6200 néző.

Vezette: Farkas Á. (Tóth II V., Medovarszki)

FTC: Jova – Somália, Gyömbér, Besic, Bönig – Csukics (Orosz M., 75.), Józsi – Aborah, Leonardo, Jenner (Alempijevics, 65.) – Böde (Klein, 79.). Vezetőedző: Ricardo Moniz

Videoton FC: M. Bozsovics – Brachi, Caneira, Juhász R., Stopira – Vítor Gomes, P. Vinícius (Gyurcsó, 56.) – Álvarez, Mitrovics (Paraíba, 56.), Kovács I. (Torghelle, 78.) – Nikolics. Vezetőedző: José Gomes

Gólszerző: Aborah (2), Csukics, Jenner, Somália, ill. Mitrovics

Edzőszemmel:

– Nem könnyű erről a meccsről beszélni. Egyetlen ember felelős ezért az eredményért, én. Nem az időjárás, nem a játékvezető, nem a játékosok, egyedül én. A Fradi azt játszotta, amit megszokhattunk tőlük. Megérdemelten nyerték meg a Ligakupát. Pontosan azt nyújtották, amit eddig is. Mi viszont az érkezésem óta most játszottunk a legrosszabbul. Megérdemelte a Fradi a győzelmet. – José Gomes a Videoton FC vezetőedzője

– Nagyszerű meccs volt, két remek csapattal. Két olyan csapat, amelyik látványos támadófocit játszik, úgyhogy álomdöntőnek is nevezhetjük. A Videoton előttünk jár, mert előbb kezdték a csapatépítést, ezért tiszteljük őket. Nagyon fontos, hogy tudatosuljon bennünk, hogy egy kiváló csapatot győztünk le, de vasárnap 0-0-ról indul a bajnokink, melyet a Videoton biztos, hogy meg akar majd nyerni, akárcsak mi. Ez a meccs az Európa ligás helyek miatt kiemelten fontos lesz. – Ricardo Moniz a Ferencváros vezetőedzője

Ajánlott videó

Olvasói sztorik