Tech

Minden fronton nyomul a Canon

A Canon közelmúltban debütált fényképezőgépei igen sikeresek, és a 2015-ös titkos újdonságok is ígéretesnek tűnnek.

A Canon hivatalos közleményben számolt be arról, hogy immár 12 éve világelső a cserélhető objektíves digitális kamerák piacán. A vállalat először 2003-ban tört az élre, amikor a digitális tükörreflexes gépek még igen újnak számítottak. Ugyanebben az évben jelent meg a cég úttörő jelentőségű EOS 300D modellje. Az EOS 300D – amely versenyképes áron kínált a vásárlóknak kompakt és könnyű gépet – a maga nemében igazi újdonság volt, és megalapozta a Canon számára a növekedést a digitális SLR-kamerák piacán.

A vállalat az elmúlt időben számos olyan meghatározó termékkel jelentkezett, mint például a profi felhasználóknak szánt EOS-1D termékcsalád, vagy az EOS 5D modellek, amelyek a digitális tükörreflexes gépekkel készült videofelvételek előtt nyitották meg a kaput a videorögzítési funkcióval ellátott full frame szenzornak köszönhetően. A közelmúlt termékei közé tartozik a nemrégiben általunk is kipróbált EOS 7D Mark II: ez a képzett, ugyanakkor amatőr felhasználókat megcélzó modell nagy sikert aratott 10 kép/másodperces folyamatos gyors expozíciós sebességével, illetve kiemelkedő autofókusz-teljesítményével.

 

A termékcsalád idén februárban öt új modellel bővült. Az új termékek között van az EOS 5DS és 5DS R, melyek a világ legnagyobb pixelszámú 35 mm-es full frame szenzorú digitális tükörreflexes fényképezőgépei, illetve az EOS 760D és EOS 750D belépő szintű digitális SLR-gépek, valamint az EOS M3, mely egy digitális kompakt kamera, elsősorban a lelkes hobbifotósok számára. A Canon emellett alig egy évvel ezelőtt ünnepelte az EOS kamerákhoz elkészült 100 milliomodik EF-objektívet – a vállalat EF-objektív termékcsaládjában jelenleg 97 különböző modellt találhatunk.

A hivatalos részek után pedig térjünk át egy kicsit a pletykákra: az EOS 5D Mark IV néven támadó, egyelőre meglehetősen titokzatos full frame Canon újdonság állítólag 28 megapixeles felbontással rendelkezik, sorozatfelvevője révén maximum 9 képkocka/másodperc sebesség mellett lövöldözhetünk, a videófelvevő felbontása pedig immár 4K Ultra HD. A hivatalos bejelentés pontos időpontjával kapcsolatban még nincsenek információink, mindenesetre több mint valószínű, hogy erre legkorábban valamikor idén ősszel kerülhet sor. Mivel azonban az EOS 5D Mark III még mindig igen jól fogy és az EOS 5Ds egyelőre még nem is kapható a kereskedelmi forgalomban, könnyen elképzelhető, hogy az EOS 5D Mark IV csak 2016-ban, nem sokkal az abszolút csúcskategóriás EOS-1D X Mark II után mutatkozik majd be.

Továbbá jól értesült források szerint már javában folyik a 2012-ben low-end full frame masinaként debütált EOS 6D utódjának, az EOS 6D Mark II-nek a fejlesztése, mely gépet a Canon az elődnél állítólag kicsit magasabbra kíván pozicionálni, ennek megfelelően pedig az új modellért némileg többet is kell majd fizetnünk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik