Nagyvilág

Észak-Korea az enyhülés útján

Észak-Korea beleegyezett a nukleáris programja miatt kialakult válság megoldásáról elkezdett, de abbamaradt hathatalmi tárgyalások felújításába, és abba, hogy a „kedvezményekért cserébe” felhagy nukleáris programjával.

Az észak-koreai, kínai és amerikai fél megállapodott abban, hogy a lehető leghamarabb felújítják a hathatalmi tárgyalásokat – áll a kínai külügyminisztérium internetes közleményében. Ha a megállapodás valóra válik, az áttörés lesz az észak-koreai atomválságban, és Kína diplomáciai győzelmét jelenti. Peking mindig azon a véleményen volt, hogy Phenjant nem szabad szigorúan büntetni, tárgyalni kell vele, noha egy Phenjant büntető ENSZ biztonsági tanácsi (BT) határozathoz már hozzájárult.

A BT október 14-én pénzügyi és fegyverkereskedelmi büntetőintézkedéseket vezetett be Észak-Korea ellen, mert az 9-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre. Az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán, Dél- és Észak-Korea részvételével 2003-ban kezdődtek a hathatalmi tárgyalások, de 2005 szeptemberében megszakadtak, mert Phenjan az ellene bevezetett amerikai pénzügyi büntetőintézkedések miatt nem volt hajlandó folytatásukra.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség egy meg nem nevezett dél-koreai tisztségviselőre hivatkozva arról számolt be, hogy az informális találkozón amerikai részről Christopher Hill főtárgyaló, külügyi államtitkár-helyettes, észak-koreai részről pedig Kim Kje Gvan főtárgyaló vett részt.

Az orosz külügyminisztérium „nagyon pozitív” fejleménynek nevezte Phenjan döntését. Üdvözölte a megállapodást Dél-Korea is külügyi szóvivője útján.


Az amerikai külpolitikát erőísti


Az orosz külügyminisztérium „nagyon pozitív” fejleménynek nevezte Phenjan döntését. Üdvözölte a megállapodást Dél-Korea is külügyi szóvivője útján és a washingtoni Fehér Ház is. George Bush amerikai elnök közölte, hogy “nagyon örül az előrelépésnek”, és köszönetet mondott Kínának, amely a jelek szerint eredményes közvetítő szerepet játszott Washington és Phenjan között. A Fehér Ház most abban bízik, hogy mihamarabb folytatódnak a megbeszélések – jelentette ki Gordon Johndroe, az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

Miután Észak-Korea október 9-én kísérleti atomrobbantást hajtott végre, éles bírálatok érték az amerikai diplomáciát. Így a mostani észak-koreai döntés nyomán a Bush-kormányzat ismét azzal érvelhet, hogy jól megalapozott Észak-Korea-politikát folytat. A phenjani bejelentés hatással lehet az amerikai belpolitikai eseményekre is, hiszen a jövő héten az Egyesült Államokban törvényhozási választásokat rendeznek, és a Republikánus Pártra várhatóan kemény küzdelem vár.


Japán kedden ugyancsak üdvözölte az észak-koreai döntést. Tokió úgy véli, a hathatalmi tárgyalássorozat a legmegfelelőbb eszköz arra, hogy megoldást lehessen találni az észak-koreai nukleáris problémára, és egyéb gondokra – jelentette ki Siozaki Jaszuhisza japán kormányszóvivő. Ugyanakkor Aszo Taro, a szigetország külügyminisztere az NHK japán televíziós állomásnak nyilatkozva azt fejtegette: Tokió addig nem fogadhatja el Észak-Korea visszatérését a tárgyalóasztalhoz, amíg a phenjani rezsim nem mond le atomfegyvereiről.


Cristopher Hill amerikai főtárgyaló szerint az Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Japán, Dél- és Észak-Korea részvételével 2003-ban kezdett, majd tavaly szeptemberben Phenjan miatt megszakadt tárgyalások novemberben vagy decemberben folytatódhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik