Nagyvilág

A titkosszolgálat veszi át az abház és déloszét határt

Abházia és Dél-Oszétia határainak őrzését a Szövetségi Biztonsági Szolgálathoz (FSZB) tartozó orosz határőrség veszi át, amint az állami duma ratifikálja a Grúziától elszakadt két köztársasággal kötött barátsági, együttműködési és kölcsönös segítségnyújtási szerződést - ezt az értesülést közölte kedden a Kommerszant című orosz lap.

Az újság úgy tudja, hogy a Moszkva által elismert két köztársaság határvonalán az abház és a dél-oszétiai határőrök mellett oroszok is szolgálatot teljesítenek majd. A szerződéseket az orosz államfő hétfőn terjesztette a duma elé, s külön kérte a képviselőket, hogy mielőbb ratifikálják azokat. Így erre akár már a héten sor kerülhet.

A Kommerszant szerint a két teljesen azonos szövegű szerződés fontossága főként a katonai együttműködés előtt megnyíló lehetőségekben van. Egyebek mellett ugyanis rögzítik, hogy a két fél kölcsönösen jogot biztosít egymásnak katonai infrastruktúra és támaszpontok építéséhez, használatához és fejlesztéséhez.

Anatolij Szergyukov védelmi miniszter már szeptemberben jelentette az elnöknek, hogy a két köztársaság vezetőivel megállapodott 3800-3800 orosz katona abháziai és dél-oszétiai állomásoztatásáról. A lap szerint az a veszély aligha fenyeget, hogy Abházia vagy Dél-Oszétia katonai támaszpontokat akarna építeni Oroszország területén.

A szerződésekben szerepel az is, hogy a két köztársaság határainak őrizetét a szerződő felek közösen látják el, de erről egy további egyezményben rendelkeznek. A Kommerszantnak Andrej Kelin, a külügyminisztérium illetékes osztályának vezetője, továbbá illetékes abháziai és dél-oszétiai diplomaták megerősítették, hogy a feleknek szándékukban áll ilyen egyezményt kötni, amint a duma ratifikálja a barátsági szerződéseket.

Tibilisziben Grigol Vasadze külügyminiszter-helyettes a lap kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a reagálás módját még mérlegelik, s úgy vélte, a nemzetközi elismerésért küzdő területeket az orosz határőrök megjelenése még mélyebb elszigeteltségbe taszítja. Ezzel a a Kommerszant is egyetért. Úgy látja: ha oroszok őrzik a határt, azt is Moszkvával kell majd egyeztetni, hogy ki lépheti azt át.

Oroszország a Független Államok közösségének létrejötte után részt vett a tagállamok határainak őrizetében, s 1992-ben létrejött egy közös határőr-parancsnokság is, ez azonban hamarosan megszűnt, s a tagállamok saját határőrséget alakítottak ki.

Ugyanakkor az orosz határőrök továbbra is jelen voltak kétoldalú szerződések alapján Grúzia, Kirgizisztán, Örményország, Tádzsikisztán és Türkmenisztán határain. Grúzia és Türkmenisztán 1999-ben mondta fel a szerződést, ugyanabban az évben Moszkva takarékossági okokra hivatkozva saját kezdeményezésére visszavonta határőreit Kirgizisztánból. Tádzsikisztán 2003-ben mondta fel a szerződést és az orosz határőrök 2005-re vonultak ki onnan. Jelenleg is oroszok őrzik Örményország Törökországgal és Iránnal közös határszakaszát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik