Nagyvilág

Erdélyben csak mérsékelten számítanak Magyarországra

Az erdélyi magyarság csupán „mérsékelt és visszafogottan hatékony” támogatásra számíthat autonómiaügyben Magyarországtól és a nemzetközi politikától, ezért saját erejére kell támaszkodnia autonómiacéljainak megvalósítása érdekében - jelentette ki Markó Béla.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a november 30-i romániai választások előtti kampánykörútjának keretében tartott előadást helyi értelmiségiek előtt. Ma sokan próbálják azt a látszatot kelteni, mintha az autonómiát az elmúlt 18 évben ki lehetett volna vívni, de – e vélemények szerint – az RMDSZ nem akarta azt – mondta. Szerintük a szövetségnek keményebben kellett volna követelnie az autonómiát Európában, Bukarestben és Budapesten.

Az elnök szerint Európa most sem foglalkozik kellő súllyal az autonómiakérdéssel és egyáltalán a közösségi jogokkal, ami főként Franciaország és más európai országok autonómiaellenességére vezethető vissza. Magyarországtól sem lehet nagy mértékű támogatást várni, hiszen – mint fogalmazott – az anyaország a politikai megosztottság miatt teljesen befelé fordult, sokat veszített abból az európai tekintélyéből is, amellyel a 90-es években rendelkezett.

„Magyarország befolyása ma nem elég nagy ahhoz, hogy valamit is befolyásolni tudjon. Fölléptek a szlovákiai ügyben, de a szlovák miniszter ott helyben olyasmiket mondott, miszerint mindenért Magyarország a hibás, és tulajdonképpen nem Szlovákiában van szélsőségesség és nacionalizmus, hanem Magyarországon” – mondta az RMDSZ-elnök. A magyarságnak lépésről lépésre el kell jutnia egy olyan új típusú közigazgatási berendezkedéshez, egy olyan sajátos székely entitás megteremtéséhez, amelynek tényleges és erős hatáskörei lesznek, és amely lehetővé teszi, hogy a Székelyföld maga rendelkezzen számos alapvető kérdésben – hangsúlyozta Markó Béla,

A gazdasági megerősödéssel párhuzamosan kell kikényszeríteni . a decentralizációt, amely egy adott pillanatban át fog fordulni sajátos autonómiává – tette hozzá. Az RMDSZ elnöke figyelmeztetett: óriási felelőssége van annak, aki az autonómiáért küzd, hiszen a kudarcokkal teli XX. századi magyar politikát semmiképp sem szabad folytatni, nem szabad újabb kudarcba sodorni az erdélyi magyarságot. „A XX. század magyar politikája a kudarcok sorozata volt – beleértve a december 5-ét (a kettős állampolgárságról szóló népszavazást) is -, amelynek a magyarság megitta a levét. Megittuk Trianonkor: mert beszélhetünk arról, hogy a nagyhatalmak mit műveltek velünk, de ezt Magyarország is művelte magával és velünk” – mondta Markó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik