Üzleti tippek

700 millió eurós hitelt vesz fel a Mol

A Mol bejelentette, hogy 700 millió eurós, több devizában lehívható rulírozó hitel felvételéről kötött szerződést egy nemzetközi bankkonzorciummal. Ekkora vállalati hitelfelvételre Magyarországon még nem volt példa. Az olajcég egyelőre nem közölte, mire hasznlja a pénzt.

Mi a rulírozó hitel?

A rulírozó hitel egy több évre szóló hitelkeret, amelyből a meghatározott időtartamon belül bármikor lehívhat a vállalat. A hitelfelvevő számára azért előnyös, mert a felmerülő tőkeigényt úgy tudja kölcsönből finanszírozni, hogy nem kell átesnie többszöri hitelbírálaton, hanem a keret erejéig a most megállapított kondíciók maradnak érvényben. Épp ezért ilyen hitelt jellemzően csak a legjobb adósoknak nyújtanak a bankok.

A szindikálás folyamán a hitelt több mint kétszeres mértékben túljegyezték, amelyből a Mol és a bank konzorcium döntése alapján 700 millió euró került elfogadásra. Az új szindikált hitelszerződés mérete és az elért feltételek egyértelműen alátámasztják a társaság által a régióban meghirdetett stratégia sikerességét és a Mol partner bankjainak rendkívül erős támogatását, valamint a társaság iránti magas szintű elkötelezettségét.

A hitelt nyújtó konzorcium fő szervezői a BNP Paribas, a Citigroup és a HSBC Bank.

A 700 millió euró összegű kereskedelmi banki hitelszerződés 5+1+1 éves futamidejű, a lejárat végén egy összegben törlesztendő. A hitel kamata EURIBOR plusz 22,5 – 37,5 bázispont. A kamatfelár az aktuális Nettó adósság/EBITDA mutató szerinti sávos rendszer alapján változik. A hitelkeret célja általános vállalat-finanszírozás – olvasható az olajtársaság közleményében.

Mire kell a pénz?

Megkeresésünkre a Mol sajtóosztályán nem részletezték a megahitel-szerződés konkrétabb célját, csupán megerősítették a hivatalos közleményt, amely szerint általános vállalat-finanszírozásra használják a hitelkeretet. Pletser Tamás, az Erste elemzője ugyanakkor a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy több komolyabb beruházás is szóba jöhet a közeljövőben. A cég által januárban meghirdetett stratégia alapján például várható, hogy a Mol növelné részesedését a horvát INA-ban, amelynek privatizációját várhatóan az év második felében folytatná a horvát kormány. 

Szintén szóba jöhet egy nagyobb beruházás a kutatás-termelés üzletágban – mutatott rá Pletser Tamás -, ezt támasztja alá az is, hogy egy héttel korábban megvásárolta az 51 százalékban eladó Pakistan Petroleum privatizációs tenderét.

A tervezett akvirálások mellett a Molnak meg kell felelnie az EU 2009-es szabványoknak is, amely több finomítói beruházást igényel.

A hitelszerződés mostani időzítése mellett szól a szakember szerint, hogy a cég nettó eladósottsági mutatója egy év alatt 35 százalékról 20 százalék körüli szintre csökkent, miközben az iparági átlag valahol 30-40 százalékon van.

Megahitel

Ez a 700 millió euró (mintegy 175 milliárd forint) összegű tranzakció a valaha felvett legnagyobb magyarországi vállalati bankhitel, valamint a közép-kelet-európai olaj és gáz szektorban a legnagyobb összegű, biztosíték nyújtása nélkül felvett hitel. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik