Élet-Stílus

Mozart mindenhol a 250. születésnapon

Kamarazenei koncertekkel, operaelőadással, kiállítással ünneplik Mozart születésének 250. évfordulóját pénteken Budapesten.

A Magyar Állami Operaház Mozart-napot rendez. A program keretében ingyenes kamarazenei koncerteket tartanak, este pedig új betanulásban, a világ egyik legfiatalabb címszereplőjével adják elő a Don Giovannit, Kesselyák Gergely főzeneigazgató rendezésében. Az új szereplők nagy része pályakezdő, sokuk még az Operastúdió hallgatója, s ez lesz életük első, vagy egyik első főszerepe. A címszereplő a 23 éves Molnár Levente.
A Mozart-opera legutóbbi felújítása 2003. december 6-án volt, és az elmúlt két évadban húsz előadást ért meg. A Don Giovanni (egykori címén Don Juan) Mozart születésnapján szerepel 469. alkalommal az Operaház és az Erkel Színház játékrendjén.

Az anyagot két fő téma köré rendezték: a válogatás bemutatja a Don Giovanni és A varázsfuvola korabeli magyarországi előadás- és fogadtatástörténetét, valamint Mozartnak a magyar előadóművész-zeneszerzőkre, mindenekelőtt Lisztre gyakorolt hatását.

Háromnapos tiszteletadást rendeznek a mesternek sok-sok jó programmal a Művészetek Palotájában is. Pénteken 18 órakor nyílik meg a Mozart Magyarországon című kiállítás, este fél nyolckor pedig a Camerata Salzburg ad koncertet Susan Gritton közreműködésével. A világ egyik leghíresebb kamarazenekara úgy évi 80 koncertet ad a világ számos pontján Sir Roger Norrington vezénylésével. Másnap Una drama mozartiana címmel ünnepi hangverseny veszi kezdetét, majd a Szegedi Kortárs Balett lép fel 19 órakor Una commedia mozartiana című új darabjával. 29-én a Debreceni Balett Mirabell című produkciója látható. Emellett családi Mozart-muzsika is található a programban.

A Magyar Televízió az évforduló napján bekapcsolódik a német EuroArts cég gondozásában szervezett 24 órás nemzetközi közvetítésbe. Az adás leghangsúlyosabb eseménye az ünnepi koncert lesz Salzburgból, amelyet Kocsis Zoltán köszöntője előz meg. A közszolgálati médium önálló műsoraiban is megemlékezik Wolfgang Amadeus Mozartról (1756-1791).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik