Élet-Stílus

Titokfejtő könyv a rejtélyes kelethez

A történelmi „süketség és vakság tradícióján” üt rést az a valóságos titokfejtő és régóta hiánypótló kódkönyv - Keleti művészeti lexikon -, amit május 11-én mutat be a Corvina kiadó a Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeumban.

A könyv, amely a legújabb kutatási eredményeket is felhasználja az ázsiai kontinens valamennyi jelentős civilizációjába és annak művészetébe enged betekinteni – nyilatkozta a FigyelőNetnek Falus János a könyv felelős szerkesztője.

Ez idáig egyetlen hazai lexikon sem vállalkozott arra, hogy átfogó képet adjon a rejtélyes keleti kultúráról. Bizonyos értelemben hazai előzménynek Felvinczi Takács Zoltán: A Kelet művészete című munkája tekinthető, amely a Barát Béla–Éber László–Felvinczi Takács Zoltán szerzőhármas által jegyzett, A művészet története című kézikönyv Ázsia művészetéről szóló fejezeteit tartalmazta egy 1943-ban megjelent önálló kötetben.

A történelem során számtalanszor bebizonyosodott, hogy a nagy kultúrák között igen szűk az átjárás, az egyes civilizációk és a politikusok sok esetben nem a kultúrákban lévő értékek megismerését, adaptálását akarták, hanem a másság teljes és totális elpusztítását. A belső értékei ellenére így tűnt el az észak-, és dél amerikai indián civilizáció és filozófia, így rétegződtek egymásra a közel-keleti, indiai, kínai társadalmak írott, épített és tárgyi emlékei.

A világ szinte semmit sem tanult a hibáiból, pedig csak a tolerancia, a nyitottság és az értékekre fogékony emberi szellem képes jó megoldásokat találni a globális problémákra.
A most megjelenő lexikon több mint 1000 szócikkben mutatja be a török, a közel-keleti, az iráni, a közép-ázsiai, az indiai, a burmai, a thai, a lao, a kambodzsai, a vietnami, az indonéz, a tibeti, a kínai, a belső-ázsiai, a mongol, a koreai és a japán művészetet. A kötet művészeti lexikonként ikonográfiai típusok leírását, számos alkotó életművének bemutatását, a legjellegzetesebb műfajok, technikák leírását tartalmazza. Kitér az adott kultúrákban és az európai művészetben használt fogalmak magyarázatára, és néhány jeles magyar utazó-gyűjtő és kutató adataira. A kötethez 500 ábra illusztrálja a szöveget. A lexikont az egyes témakörök legkiválóbb hazai kutatói állították össze: Fajcsák Györgyi, Bincsik Mónika, Cseh Éva, Fajcsák Györgyi, Gerelyes Ibolya, Kardos Tatjána, Kelényi Béla, Nagy Ildikó, Renner Zsuzsanna, Szántó Iván, Vinkovics Judit – arra törekedtek, hogy a mai tudományos eredményeket tükröző, az adott kultúrák művészetfelfogását közvetítő és a legszélesebb körű érdeklődést segítő kézikönyvet adjanak az olvasó kezébe.

Beleolvasva a könyvbe kijelenthető, hogy a törekvés sikerült, a kötet egyetlen egy ifjú Marco Polo vagy Kőrösi Csoma Sándor tanulószobájából sem hiányozhat.…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik