Élet-Stílus

Távozik a pécsi EKF-program vezetője

Távozik posztjáról még júniusban a 2010-es pécsi Európa Kulturális Fővárosa program (EKF) általános igazgatója. Kiss Tibor szerint a projekt tekintetében nem egységes a városvezetés és a jelenlegi célokkal „túlvállalta magát” a projekt.

“Felmentésemet a napokban kértem Tasnádi Pétertől, Pécs polgármesterétől, aki azt elfogadta, de a végső döntést a közgyűlés hozza meg az ügyben” – fogalmazott Kiss Tibor, aki várhatóan közös megegyezéssel áll fel az igazgatói székből. A mérnök-közgazdász szakember távozását túlzott elfoglaltságával indokolta. Mint mondta, úgy érezte: a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási programot irányító cég vezetése és az általános igazgatói feladatok együttes ellátása a jövőben nem folytatható.

“Munkámat emellett számos probléma is nehezítette. Például, hogy a város politikai vezetése nem egységes az EKF-program tekintetében. Az elmúlt időszakban nehezen viseltem, hogy a döntéseket sok vita hátráltatta, pedig a rendezvénysorozat sikeréhez nélkülözhetetlen lenne a széles körű összefogás” – tette hozzá. Megjegyezte: fél évvel ezelőtt azzal a feladattal kapta meg az általános igazgatói megbízatást, hogy hozza létre a program szervezeti kereteit, gondoskodjon a rendezvények előkészítését, a fejlesztési, marketing és egyebek mellett a kommunikációs feladatokat végző munkaszervezetek létrehozásáról, anyagi és infrastrukturális hátterük biztosításáról.

Úgy vélte, a vele szemben támasztott elvárásoknak sikerült megfelelnie, de most a program új szakasza kezdődik. A jövőben már nem általános igazgatóra, hanem olyan főigazgatóra lesz szükség, aki a helyi és a kormányzati viszonyokat is ismerve képes a város és a kormányzat közötti koordinációs feladatok ellátására. Arra a kérdésre, hogy távozásában mennyiben játszottak szerepet a nagyberuházásokkal kapcsolatos késlekedésre irányuló kritikák, azt mondta: nem ezért állt fel. Megjegyezte ugyanakkor, hogy bár a projektek elkészülhetnek 2010-re, nem ártana újragondolni a célokat.

“Úgy érzem, a jelenlegi célokkal kissé túlvállaltuk magunkat. Egy-két új beruházást későbbre tehetnénk, a város már meglévő intézményeinek fejlesztésére, rekonstrukciójára pedig nagyobb gondot fordíthatnánk, hiszen Pécs jelenlegi adottságaival is alkalmas és méltó az EKF-programsorozat lebonyolítására” – fogalmazott Kiss Tibor.

A pécsi EKF-program költségvetése 45 milliárd forint, ebből 9 milliárdot tesznek ki a működési költségek, amelyek a rendezvények forrásait is magukban foglalják. A fennmaradó összeget beruházásokra fordítják. A büdzsé tervezett európai uniós forrásokból, állami támogatásból, önerőből és szponzorok felajánlásaiból áll.

A programnak öt nagyobb projektje van. Konferencia- és koncerttermet, nagy kiállítóteret, Zsolnay kulturális negyedet, könyvtárat és tudásközpontot, valamint nagyszabású parkosítást terveznek a Dunántúl legnagyobb városában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik