Élet-Stílus

A svédeké lett a botránymeccs (videó)

A svéd labdarúgó-válogatott 3-0-ás gólkülönbséggel megkapta a három pontot a dánok ellen múlt szombaton félbeszakadt Európa-bajnoki selejtezőért - így döntött pénteken az európai szövetség (UEFA) fegyelmi bizottsága.

Pénteken délelőtt az európai szövetség nyoni főhadiszállásán az F csoport múlt szombati rangadójának eseményeit tárgyalták. A koppenhágai találkozó a Parken Stadiumban a 89. percben, 3-3-as állásnál szakadt félbe, mert egy dán szurkoló megtámadta Herbert Fandel bírót, aki éppen kiállított egy hazai játékost és tizenegyest ítélt a vendégek javára.

A mérkőzést 3-0-val a svédeknek írták jóvá, és emellett a dán szövetségnek 100 ezer svájci frankos bírságot is be kell fizetnie, míg a piros lapot kapott Christian Poulsen – aki megütötte ellenfelét – három mérkőzésen nem szerepelhet. Ebből egyet már szerdán, a lettek elleni összecsapással letöltött.


A svédeké lett a botránymeccs (videó) 1

A dán játékosok védték meg a bírót (AFP)


“Nem értem, mi történt velem, nem is tudom pontosan felidézni az eseményeket” – mondta Poulsen egy televíziós interjúban. “Borzasztóan sajnálom, hogy így alakultak a dolgok. Azt viszont elfogadhatatlannak tartom, hogy egyes médiumok bűnözőnek állítanak be, és azt sem értem, miért indult ellenem rendőrségi vizsgálat. Úgy kezelnek, mint egy bűnözőt, mintha a futball történetében én lennék az első, aki megütötte az ellenfelét.”

A dán válogatott a legközelebbi négy hazai (Liechtenstein, szeptember 12., Spanyolország, október 13., Lettország, október 17., Izland, november 21.) Európa-bajnoki selejtezőjét Koppenhágától minimum 250 kilométerre kell lejátssza, Liechtenstein ellen ráadásul zárt kapuk mögött kell pályára lépniük.

A dán szövetségnek három napja van a mostani ítéletek elleni fellebbezésre. Jim Stjerne Hansen, a DBU főtitkára kijelentette, biztos, hogy fellebbeznek: “Ez minden kétséget kizáróan kemény ítélet, és túl megy azon a határon, amit hasonló esetekben az UEFA fegyelmi bizottsága korábban hozott. Tizenhét éve dolgozom a futballban, és ez alapján elmondhatom: van esély, hogy csökkentsék a büntetésünket.”

Lars-Ake Lagrell, a svéd szövetség elnöke megjegyezte: az UEFA az érvényben lévő fegyelmi szabályzat alapján járt el. “Amikor egy mérkőzés félbeszakad, az a kérdés, hogy ki miatt történt. Nem mi voltunk a felelősök! A dánok a szabályzat alapján 3-0-ra kikaptak, és ez a döntés is született.”

A csoport módosított állása:
1. Svédország 18 pont/7 mérkőzés
2. Spanyolország 15/7
3. Észak-Írország 13/6
4. Dánia 10/6
5. Izland 4/7 (5-15)
6. Liechtenstein 4/7 (4-18)
7. Lettország 3/6

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik