Élet-Stílus

Építkeznek Ferihegyen

A Budapest Airport (BA) új tulajdonosa végre hozzálát vállalt beruházásaihoz: tavasztól korszerűsíti, bővíti a terminálokat, kargóközpontot hoz létre, új hangárt és a korábbi tulajdonos brit vállalat által elképzeltnél is nagyobb kapacitású hotelt tervez – írja a Világgazdaság.

Egyelőre nem tudni, hogy mely alvállalkozóknak jut üzleti lehetőség, a BA vezetői szerint ugyanis csak az összes engedély beszerzése után tudják kiírni a pályázatokat. Az viszont bizonyos, hogy több külföldi és hazai építőipari, illetve ingatlanfejlesztő cég várja a lehetőséget.

A BA tulajdonosa, a német Hochtief Airport a privatizációs szerződésnek megfelelően 2011 végéig összesen 261 millió eurót, vagyis körülbelül 65 milliárd forintot költ a különböző beruházásokra. A látványos fejlesztések mellett bővülnek a repülőtér utazási szolgáltatásai is. Az első ütemben, mintegy másfél év alatt főleg az utasok komfortérzetén akarnak javítani, mert tudják, hogy kevés a közlekedőhely, az üzlet, az étterem és a kereskedelmi szolgáltatás. Összevonják és bővítik az utasbiztonsági ellenőrzésnek helyet adó területeket is, új tereket nyitnak.

Ezzel egyidejűleg megkezdik az előtér bővítését; 90 ezer négyzetméternyi új, betonozott területet hoznak létre a repülőgépeknek és a kiszolgálóegységeknek, vállalatoknak. Ezt a munkát 2009. május 31-re tervezik befejezni. A kapacitásbővítés ezután kap nagyobb lendületet: két ütemben hozzálátnak a két, egymás tükörképének is mondható új terminálszárny kivitelezéséhez.

Többszintes föld alatti létesítményt készítenek 1600 gépjármű részére. Fölötte hatalmas zöldfelületet alakítanak ki. Felépül még egy 5-600 szobás, konferenciaközpontot magában foglaló szálloda is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik