Élet-Stílus

A hétvége a cseh filmeké

A pénteken kezdődő Cseh Filmhétvégén a legfrissebb, a legtöbb díjat nyert, valamint a hazájukban legnépszerűbb cseh játék- és dokumentumfilmeket vetítik a budapesti Örökmozgó Filmmúzeumban.

Pénteken Vera Chytilová rendezését, a at láthatják az érdeklődők – tudatta Gál Róbert, a Cseh Centrum kulturális referense. A film egy pszichológusról, Annáról szól, akinek férje munkanélküli, serdülő fiát pedig csak a számítógépes játékok érdeklik. Nem segít rajta, hogy rendelőjében frusztrált házaspárok és egyedülálló emberek tucatjai fordulnak meg, akik hozzá hasonlóan egyensúlyt és boldogságot szeretnének találni a világban.

Szombaton Bohdan Sláma Valami boldogság című alkotását és Robert Sedlácek A hazugság szabályai című munkáját tűzi műsorára az Örökmozgó. A Valami boldogság Dása, Monika és Toník életét mutatja be. Dása maga neveli két gyermekét, férje sosem volt, imádja a szeretőjét. A szupermarketben dolgozó Monika épp most búcsúztatta kedvesét, aki Amerikában keresi mindazt, amit itthon úgysem találna meg. Toník, miután legyűrte magában az apai elvárásokat, öntörvényű nagynénjéhez költözik.

A hazugság szabályai lélektani dráma: egy gondozóközpontban játszódik, ahol tizenegy ember próbál rendet rakni múltjában. Harmincasok, akik hazudtak, loptak, csaltak, egyikük gyilkolt is. Önmaguk döntöttek arról, hogy egy évet a gondozóban töltenek. Mindannyian képesek a jóságra, és talán még küzdenek is érte: szerelmesek lesznek, megbocsátanak, együtt keresik a jót önmagukban.

Vasárnap Dan Wlodarczyk filmjét, Az indián és az ápolónőt, valamint Lucie Králová Elveszett vakáció című dokumentumfilmjét nézheti meg a közönség. Dan Wlodarczyk munkája egy kis dél-csehországi városban játszódik, Frantisek és a roma származású Marie kapcsolatát mutatja be.

Az Elveszett vakáció arról szól, hogyan próbálnak megtalálni embereket az általuk készített fotók alapján. A dokumentumfilm annak alapján készült, hogy 2001-ben egy cseh kiránduló talált egy bőröndöt Svédországban, amelyben huszonkét darab gondosan becsomagolt fotótekercs volt. Visszatérve Prágába előhívott 756 fotót, amely hét ismeretlen ázsiai Skandináviában tett utazását örökítette meg. Lucie Králová és stábja a fotók készítőit próbálta felkutatni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik