Élet-Stílus

Magyar-görög: elfogadható vereség

A magyar labdarúgó-válogatott nem játszott rosszul, mégis vereséget szenvedett a címvédő görögök ellen az utolsó Európa-bajnoki selejtezőjén, így a hatodik helyen végzett a hétcsapatos csoportban. A vereség ellenére Várhidi Péter szövetségi kapitány úgy nyilatkozott: büszke a csapatára.

Kapcsolódó linkek


foci.lap.hu
sport.lap.hu

Várhidi Péter szövetségi kapitány négy helyen változtatott a moldovai kezdőcsapaton: Csizmadia Csaba, Vadócz Krisztián, Dzsudzsák Balász és az eltiltott Gera Zoltán helyett Juhász Roland, Vass Ádám, Halmosi Péter, valamint Buzsáky Ákos kapott lehetőséget a több alapemberét is nélkülöző görögök ellen.

Válogatottunk a címvédő ellen sokkal jobb teljesítményt nyújtott, mint szombaton Chisinauban, ugyanakkor ezúttal is kikapott.

A magyar együttes így a hatodik helyen végzett a hetes csoportban, s ez azért is elkeserítő, mert korábban a negyedik pozíció volt a leggyengébb eredmény egy-egy kvalifikáció végén. És arra sem volt még példa, hogy a csoportelső 19 ponttal verje meg a magyarokat, márpedig a görögök ennyivel gyűjtöttek többet a Várhidi-gárdánál.

A selejtezősorozatot, és a 2007-es évet lezáró szerda esti meccs magyar helyzettel indult, és a nyolcadik percben egy szerencsés találattal (Buzsáky megpattanó lövése után kötött ki a hálóban a labda) a mieink meg is szerezték a vezetést. A magyar válogatott ezt követően visszaszorult saját térfelére, a görögök nagy fölényben játszottak, ugyanakkor nem találták a rést a magyar védőfalon.


Magyar-görög: elfogadható vereség 1

Halmosi Pétert legyõzte a túlerõ (Galéria)


Ez részben a szervezett magyar védekezést dicséri, persze az is igaz, hogy a címvédő támadásépítései sablonosak voltak, kevés volt az ötlet, a váratlan húzás Otto Rehhagel együttesének játékában. Vanczák Vilmos hibája (a védő saját kapujába fejelt) után mégis összejött az egyenlítés, Hrisztosz Patszacoglu pedig a vezetést megszerezhette volna, 30 méterről azonban két centit tévedett.

A félidő hátralevő részében több helyzetük volt a magyaroknak (idevág, hogy a ziccerben kiugró Halmosit tévesen lesen állította meg a bíró), s a második félidő is hazai helyzettel indult – de gól a másik oldalon született. Az is tizenegyesből. Vaskó Tamás hibája után Theofanisz Gekasz tört kapura, a csatárt Fülöp Márton buktatta, a megítélt tizenegyest pedig Angelosz Baszinasz értékesítette.


Magyar-görög: elfogadható vereség 2

A szurkolókra igazán nem lehetett panasz (Galéria)


A Várhidi-csapat ezután mindent megtett az egyenlítésért, de kimaradtak a helyzetek, így jobb híján csak annak örülhetünk, hogy elmondhatjuk: helyenként jobban, veszélyesebben futballozott a csapatunk, mint a címvédő. Ennyi. És ez kevés. A görögök rutinosan „ölték” a hátralévő perceket, magabiztosan tartották a labdát, és végül 2-1-re megnyerték az amúgy döntetlenszagú találkozót.

„Gratulálok a magyaroknak, agresszíven, jól játszottak. Mi olyan teljesítményt nyújtottunk, amilyet az Európa-bajnoki részvétel bebiztosítása után várni lehetett tőlünk” – értékelt Otto Rehhagel, a görögök szakvezetője. „Büszke vagyok a játékosaimra, köszönöm nekik azt az egy évet, amit együtt tölthettünk. Az Európa-bajnok görög válogatott ellen kilenc gólhelyzetet alakítottunk ki, a fiúk ország-világnak megmutatták, hogy mit tudnak” – így Várhidi Péter, akinek a sorsa december 13-ai MLSZ-elnökségi után dől el.


Magyar-görög: elfogadható vereség 3

Juhász Roland arcáról leolvasható a végeredmény (Galéria)


Eb-selejtező, C csoport:
Magyarország-Görögország 1-2 (1-1)
Puskás Ferenc Stadion, 32 300 néző. vezette: Styles (angol)
Gól: Buzsáky (8.), ill. Vanczák (22., öngól), Baszinasz (56., 11-esből)
Magyarország: Fülöp – Szélesi, Vaskó, Juhász R., Vanczák – Vass, Tőzsér (Leandro, 85.) – Buzsáky, Hajnal (Filkor, 76.), Halmosi (Feczesin, 81.) – Priskin. Szövetségi kapitány: Várhidi Péter.
Görögország: Halkiasz (Nikopolidisz, 46.) – Patszacoglu, Kirjakosz, Vintra, Kapszisz – Baszinasz, Karagunisz, Kacuranisz, Ciolisz (Szamarasz, 46.) – Gekasz (Amanatidisz, 82.), Szalpigidisz. Szövetségi kapitány: Otto Rehhagel.

Statisztika
Lövések: 14, ill. 6
Kapura: 6, ill. 3
Mellé/fölé: 6, ill. 3
Blokkolt lövés: 2, ill. 0
Szabálytalanság: 12, ill. 6
Lesek: 1, ill. 3
Szögletek: 11, ill. 1
Labdabirtoklás: 47, ill. 53

A csoport végeredménye:
1. Görögország 31 pont
2. Törökország 24
3. Norvégia 23
4. Bosznia 13
5. Moldova 12
6. Magyarország 12
7. Málta 5

Ajánlott videó

Olvasói sztorik