Élet-Stílus

Rolling Stones: az üzletben nincs tréfa

A legendás zenekar menedzsmentje alapos költségvetést, tételes elszámolást kér a hazai szervezőktől, a jegybevételekkel pedig maga gazdálkodik. Az alvállalkozóként foglalkoztatott hazai szervezőknek többezres kívánságlistát kell teljesíteniük. Ötvenezer embert várnak a budapesti koncertre.

A Rolling Stones – a többi világsztár koncertjeitől eltérően, – speciális konstrukcióban rendezi a turnéit, így a mostani Bigger Bang koncertkörutat is – mondta el a FigyelőNetnek Hegedűs László, a koncertet magyar részről szervező Live Nation Hungary ügyvezetője. Nem konkrét összegért lépnek fel ugyanis, hanem a bevételekből – amely teljes egészében az övék – fedezik a költségeket, fizetik például a magyar közreműködőket.



Rolling Stones: az üzletben nincs tréfa 1

Mick Jagger és Keith Richards (MTI)



A rizikó a Stonesnál


Jaggerék mindent maguk intéznek. 62 kamionnal szállítják állomásról állomásra a gigantikus show-hoz szükséges hang- és fénytechnikát, a színpadot és az egyéb kellékeket.

A magyar szervezőknek egy több ezer tételre rúgó listát kell teljesíteniük, amelyben benne van a helyszín és az áram biztosításától a biztonsági embereken át egészen az utazó konyhák számára megrendelt élelmiszer-nyersanyagokig sok minden. A vállalt feladatokról költségvetést készítettek, amit a Stones menedzserei elfogadtak. Ez alapján kötötték meg a szerződést, amely tételes költségelszámolásra kötelezi a Live Nation Hungaryt.







Így kezdődött a Bigger Bang Belgiumban



Ez a konstrukció ugyanannyi munkával jár részünkről, mint a hagyományos felállás, de sokkal kevesebb rizikóval – mondta Hegedűs. „Ha netán bukna a koncert, azt így nem mi álljuk, hanem a zenekar. Ez persze azt is jelenti, hogy jóval kevesebb bevétele lesz a cégnek, mint ha mi rendeznénk a fellépést. Kapunk egy fix összeget, és az esetleges jó marketingért és az azzal járó sikerért némi prémiumot.”

Olcsó jegyek

„Fontos sikernek tekintem, hogy így leszorítottuk a Rolling Stones budapesti árait” – jelentette ki Hegedűs László, mint mondta, a zenekar menedzsmentje korábban 20-25 ezres jegyárban gondolkodott, csak hosszas tárgyalások után alakították ki a jelenlegit.



Rolling Stones: az üzletben nincs tréfa 2

A karmester (MTI)


A Puskás Ferenc Stadionba július 20-án már 12 900 forintért is be lehet jutni, a további jegyek 15-22 ezer forintért kaphatók. Hegedűs hozzátette, a jegyárak mindig neuralgikus pontjai a Rolling Stones-koncerteknek. Hat éve például, azért nem vették be Jaggerék az akkori turnéjukba Budapestet, mert nem tudtak megállapodni ebben.

Ötvenezer emberre számítanak

Az árak az ügyvezető szerint most elviselhetőbbek, a nyugat-európai városokban 20-30 százalékkal többet, sőt néhol dupláját kérik a belépőkért. Ez az oka annak, tette hozzá Csergő Éva, a szervező cég PR-igazgatója, hogy nagyon sokan érkeznek Budapestre Ausztriából és Angliából is.



Rolling Stones: az üzletben nincs tréfa 3

A pálmafáról is leesett


A jegyeladást egyébként nagyban befolyásolja az időjárás is. Esős időben érezhetően visszaszorul az érdeklődés. Csergő szerint egyébként is tartanak az emberek a manapság tapasztalható nagy viharoktól. E mellett a többi világsztár koncertjein is érezni lehetett, hogy a nehezebb gazdasági helyzetben elsőként a koncertre járásról mondanak le a legtöbben. A szervezők összességében 45-50 ezer emberre számítanak a mostani – utolsóként beharangozott – koncertre.

—-Bukarestben koncert, Budapesten színpadépítés—-

A Bigger Bang című, 2005-ben megjelent Rolling Stones lemez megjelenése után a zenekar még az év augusztusában Észak-Amerikát, Európát, Ázsiát, Ausztráliát és Új-Zélandot átfogó turnéra indult. A Billboard adatai szerint az elmúlt két évben 113 koncerten 3,5 millió ember látta az új programot (a jegyárak 50 és 350 dollár között mozogtak), valamint közel 1,5 milliós tömeg Rio de Janeiróban a Copacabanán.

A turné 2007 júniusában Belgiumban folytatódott. Az európai koncertkörútnak 27 állomása van, a Stones két-három naponta koncertezik. Budapestre a román fővárosból érkezik két magánrepülővel a zenekar. A turné duplikált technikája azonban már jóval korábban, Belgrádból elindul: miközben kedden még Bukarestben nyomják a Satisfactiont, Budapesten már épül az új show helyszíne. Nagyjából öt nap, amíg felépítik a színpadot, tehát a kamionok már hétfőn begördülnek Budapestre.

Majdnem megint elkerülték Magyarországot

Az együttes már járt egyszer Budapesten. A Voodoo Lounge nagylemezhez tartozó 1994-95-ös turné legutolsó szakaszában 1995. augusztus 8-án két órán át zuhogó esőben koncertezett, az akkor még egyszerűen Népstadion nevet viselő arénában. Az 1997-es és 2002-es turné állomásai közül hiányzott Budapest. Sőt a Bigger Bang Tour is majdnem elkerülte hazánkat. A gitáros Keith Richards balesete miatt (a Fidzsi-szigeteken felmászott és leesett egy kókuszpálmáról) több európai helyszínt töröltek a turnéból. Ezeket pótolja most be a Stones, sőt szerencsénkre kiegészítette néhány új helyszínnel, például Budapesttel is.



Rolling Stones: az üzletben nincs tréfa 4

I can’t get no (MTI)


Az együttes alapfelállása – miként 12 évvel ezelőtt is – Mick Jagger, Keith Richards, Ron Wood és Charlie Watts lesz. Akárcsak akkor, aztán később az amerikai turnén, most is vokalisták és háttérzenészek csatlakoznak a zenekarhoz. Bill Wyman, az eredeti basszusgitáros (azóta egyébként saját zenekarával fellépett a Syma-csarnokban,) már az első budapesti koncert előtt elhagyta az együttest, helyette már 12 éve Darryl Jones penget, de ő háttérzenész, nem hivatalos zenekari tag.

A világsajtó a Bigger Bang-turné indulása óta felső fokon áradozik a zenekarról. „A Rolling Stones újradefiniálja a koncertélmény fogalmát” – írta a Boston Globe. A Billboard szerint „még mindig ők csinálják a bolygó legnagyszerűbb élő rock and roll műsorát”. „A Rolling Stones negyven év elmúltával egyre csak jobb lesz” – fogalmazott az L.A. Times.

Kis Rolling Stones történet

Az eredetileg Mick Jagger (ének, harmonika, gitár), Brian Jones (gitár), Keith Richards (gitár), Charlie Watts (dob), Bill Wyman (basszusgitár) felállásban 1962-ben alakult angol együttes a Beatles mellett a hatvanas évek legjelentősebb zenekara volt. (A formációt Jones, Muddy Waters egy csavargóról szóló, “Rollin’ Stone” című dala után nevezte el.) A gombafejűek lágyabb és dallamosabb előadásával, kiállásával szemben a Stones a vadabb rhythm and blues, a topisabb öltözködés és a kevésbé konformista együttes mintapéldája volt.



Rolling Stones: az üzletben nincs tréfa 5

Gitárosok egymás közt (MTI)


1964-ben jelent meg első nagylemezük The Rolling Stones címmel. Angliai sikereik után 1964-ben eljutottak az Államokba és ott is óriási sikert arattak. Sorra jelentek meg a kislemezeik, az azóta klasszikussá vált slágerekkel: The Last Time, Get Off Of My Cloud, Paint In Black, Baby, Standing In The Shadow és a Stones himnusz – a Satisfaction.

1966 tájékán többféle hatás eredményeként zenéjük veszített eredeti őserejéből. 1967-ben Jaggerék elsőként törték át a vasfüggönyt: eljutottak Varsóba. A hatvanas évek vége felé a Stones tagjai szoros kapcsolatba kerültek a drogokkal. Richard és Jagger mellett leginkább Brian Jones, akit többször le is csuktak emiatt. 1969-ben Briant Jonest holtan találták otthonában az úszómedencében. A halál oka azóta is ismeretlen, sokak feltevése szerint kábítószeres állapotban érte a vég. Mick Taylor váltotta Briant a zenekarban. 1974-ben Mick Taylor helyét Ron Wood vette át.

—-Rock and roll biznisz—-


A hetvenes és nyolcvanas években is sorra jelentetik meg lemezeiket, és közben a vad lázadó imázs mögött kőkemény üzletemberekké és multimilliomosokká lettek. A hangos rock and roll mögött ugyanis kiterjedt üzletelés folyik, s a Rolling Stones a bankok, részvénypiacok, ingatlanbörzék világában legalább akkorra sikerrel tevékenykedik, mint a színpadon. Modellértékű üzleti vállalkozások működnek a nevük alatt, amelyeket egyre többen „koppintanak” a hozzájuk hasonló szupersztárok közül.


Rolling Stones: az üzletben nincs tréfa 6

It’s only rock and roll (MTI)


A csapat fantasztikus sikertörténete két dolognak köszönhető: a Jagger-Richards szerzőpárosnak és a frontembernek Mick Jaggernek, akit sokan a rockzene egyik legdémonikusabb előadójának tartanak. Talán még hozzátehetjük némi ünneprontásként, hogy az utóbbi évek tudatos üzleti és marketingstratégiája szintén hozzájárul a sikersorozat állandó izzásban tartásához.

Az 1991-ben kiadott High Wire öbölháború-ellenes kislemezük óriási vihart kavart. Az együttes 1993-ban ünnepelte 30 éves születésnapját, akkor, amikor Jagger az ötvenediket. Óriási meglepetésre a születésnap után Bill Wyman basszusgitáros kivált a Gördülő Kövekből és megalapította a Rhythm Kings nevű blues-boogie együttest.

És a történetnek még mindig nincs vége. A kövek gördülnek tovább. Most épp Budapesten keresztül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik