Élet-Stílus

Szerdán Debrecenben rajtol az U23-as atlétikai Eb

Szerdán 20 órakor az ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a debreceni U23-as atlétikai Európa-bajnokság, amelyen rekordlétszámú mezőny, 44 ország 924 versenyzője indul.

A negyven fős magyar válogatott célja két érem megszerzése. Orendi Mihály, a szervező bizottság ügyvezető elnöke az esemény budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy 212 millió forint az Eb költségvetése, ezt az összeget állami támogatás nélkül kellett előteremteni.

A 6000 ülőhelyes Gyulai István Stadion felújítására húsz milliót költöttek. Debrecen a 2001-es ifjúsági vb és a tavalyi utcaifutó vb után harmadszor ad otthont atlétikai világversenynek. Az Eb kabalafigurája Matyi, a sportos szürkemarha lesz.

Pierce O’Callaghan, az európai szövetség (EAA) kommunikációs menedzsere kiemelte, hogy az előkészületek alapján biztos a rendezés sikerében. Kiemelte, a Debrecenben győztes atléták jövőre már a pekingi olimpián is eredményesek lehetnek.

Mérei László, a magyar szövetség (MASZ) szakmai igazgatója szerint bár két dobogós helyezés és 4-5 döntős részvétel az elvárás a negyven tagú csapattól, már egy éremmel is elégedett lenne. Az 5000 és 1500 méterre is nevezett Bene Barnabás ugyanis sérüléssel bajlódik, így a háromszoros korosztályos mezeifutó Eb-első csak 1500-on áll rajthoz.

A másik esélyes az idei európai ranglistán szintén második súlylökő Kürthy Lajos. Rajtuk kívül Szebeny Miklós (200 m) és Nagy Xénia (gerely) okozhat meglepetést.

A program csütörtökön 10, pénteken és szombaton 8, vasárnap 13 órakor kezdődik. A férfi súlylökés döntőjére az első napon 18:15 órától, a férfi 1500-ra vasárnap 16:25 órakor kerül sor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik