Élet-Stílus

A grafika jó befektetés

A tél múltával lassan éledeznek a műkereskedők és a kisebb-nagyobb árveréseket szervező galériák. A múlt év teljesítette az elvárásokat, árrekor árrekordot döntött, így minden ok megvan az idei optimizmusra is. Ahogyan lenni szokott, a márciust – így az aukciós szezont – a grafikai árverések indítják be.

Mégis kinek érdemes grafikát gyűjteni? – tehetjük fel a kérdést, hisz a hazai gyűjtői vagy befektetői hozzáállás eddig nem igazán kedvezett a rajzos műfajoknak. A viszonylag egyszerű felvetésre adott válasz: mindenkinek, aki nem lottómilliárdos, nem topmenedzser, és nem olajszőkítéssel, politikai kapcsolatokkal szerezte az elmúlt 15 évben a vagyonát és mellesleg a szépet is szereti. A magyar műtárgypiac legizgalmasabb terepe a kortárs festészet mellett egyre inkább a szerényebb, de számtalan tartalékot rejtő grafika.

Alacsony, sok esetben alulértékelt árak jellemezik a rajzokat, óriási a jó minőségű a kínálat. A következő néhány évben az új, illetve a festménypiacról kiszoruló vevőréteg biztos bázisa lesz a grafikáknak, s ez az árakban is jelentős emelkedést hozhat. A rajzos műfajok árverésein jellemzővé vált, hogy a „prémiumkategóriás” alkotók – Patkó Károly, Vaszary János, Fényes Adolf, Szőnyi István, Aba Novák Vilmos – egyedi grafikai munkáinak árai sok esetben megelőzik a közepes kvalitású festőművészek vásznait. Még egy fontos érv a rajzos műfajok mellett, ezen a területen viszonylag kevés pénzből hozhatunk létre kvalitásos gyűjteményt.

Dunaparti Aukciósház: az első

A 2007-es évben még a jellemzően alacsonyabb árak, és a kiváló minőség biztosítéka lehet annak, hogy a gyűjtők és a galériák érdeklődéssel ülnek majd be elsőként március 5-én a Dunaparti Aukciósház és Galéria kamaraárverésére. A mindösszesen 180 tételre 5 és 15 ezer forintos induló árakon lehet ajánlatot tenni. Az anyag egységes színvonalú, igazi nagy meglepetéseket nem rejt, de van néhány figyelemreméltó Rudnay Gyula, Istókovits Kálmán, Kernstok Károly, Kass János, Berkes Antal rajz a kollekcióban. Akár kezdő, akár rutinos műértőről van szó, a tavasz első eseményét nem érdemes kihagyni.

ARTE Galéria: a profi

Március 9-én a hazai műtárgypiac rutinos, kifejezetten grafikai műfajokra szakosodott professzionális szereplője a Marsó Diana által vezetett ARTE galéria kínálatára érdemes figyelni. A Falk Miksa utcai Mű-Terem Galériában 257 válogatott darab méreti meg magát. Itt az árak ugyan magasabbak, de az eladásra kínált minőség is klasszisokkal jobb, mint a március 5-i liciten. Ami nem véletlen, hiszen ez lesz az ARTE Galéria 27. ilyen tartalmú aukciója. A szervezők nem is bíznak semmit a véletlenre, az első két tétel a zseniális XX. századi festő és grafikuszseni Aba-Novák Vilmos önarcképe és egy allegorikus tájképe lesz, ha szerencsénk van az előbbinek 17, az utóbbinak 44 ezer forint lehet majd a leütési ára. A kínálatban sorjáznak a ragyogó művészek és a szebbnél-szebb darabok: Bálint Endre, Barcsay Jenő, Borsos Miklós, Czóbel Béla, Istókivits Kálmán, Szász Endre, Kádár Béla, Jeges Ernő, Szántó Piroska, Uitz Béla remekei. Az árak igazán figyelemre méltóak általában 10 ezer és 50 ezer forint között mozognak, ami abban az esetben sem mondható drágának, ha jellemzően 30-100 százalékkal emelkedik az érték a licit alatt. Az ARTE Galéria is reagált az új idők új jelenségére, a klasszikus alkotók mellett a kínálatban kifejezetten kortársként számon tartott szerzők is szerepelnek. Galambos Tamás, El Kazovszkij, Keserü Ilona, Artner Margit, Melocco Miklós.


A jótékony kortársak

Március 11-én Képek-Színek-Színvilágok címmel egy jótékonysági aukcióra is sor kerül a Nemzeti Táncszínházban. Az árverés anyagát kortárs alkotók kínálják fel, a célja pedig nemes, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének honi működését könnyíti meg minden befolyt forint. Az aukció anyaga éppen emiatt kortárs darabokból áll, izgalmát is éppen ez adja. A 122 tétel reprezentálja a magyar grafikai művészet színvonalát, az aukció sikerének záloga is az lesz, hogy a közönség milyen mértékben hisz a „fiatal”, vagy még nem klasszikus művészgeneráció értékállóságában. A kínálatot nézve érdemes időt szánni az aukcióra és néhány tízezer forinttal elmenni a Nemzeti Táncszínházba, hisz kifejezetten szép Zöld Anikó-, expresszív Urbán György-, lírikus Szabó János-, tipikus Lossonczy Tamás- és finom színekből megkomponált Illényi Tamara-alkotás lehet a miénk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik