Élet-Stílus

Csökkentené az energiafelhasználását az EU

Kilenc év alatt kilenc százalékkal csökkentené az energiafogyasztás az unió. A parlament immár második olvasatban fogadta el az energiafelhasználás hatékonyságáról szóló irányelvet, amelyről nemrégiben megegyezésre jutott az EP és a tanács delegációja.

Nagy többséggel, 582-13-18 arányban fogadta el az Európai Parlament az energiafelhasználás hatékonyságával foglalkozó jogszabálytervezetet. Az irányelv az Európai Bizottság (EB) 2003 decemberében elindított „energia csomagjának” része, hatálya kiterjed az elektromosságra, a gázra, fűtőolajra, és az üzemanyagokra is.

A parlament és a tanács közötti kompromisszum értelmében a tagállamoknak az irányelv életbe lépését követő kilenc éven belül kilenc százalékkal kellene csökkenteniük a végfelhasználók energiafelhasználását. A tanács korábban a hat év-hat százalék formula mellett kardoskodott. A képviselők némelyike egyébként sajnálkozásának adott hangot, amiért a célkitűzések nem kötelezőek, csupán ajánlás jellegűek. A jelentéstevő, Mechtild Rothe (szocialista, német) kiemelte viszont, hogy a tagállamoknak több évre szóló, a tervezett intézkedéseket felsoroló energiahatékonysági cselekvési terveket kell elfogadniuk.

A megegyezés értelmében a tagállamoknak két évük lesz a közösségi irányelvnek a nemzeti jogba történő átültetésére, az első cselekvési tervet azonban már 2007. június 30-ig el kell juttatniuk az Európai Bizottsághoz. Ebben ki kell jelölni az első három évre szóló köztes célokat. A második cselekvési tervet 2011, a harmadikat 2014 közepéig kell elkészíteniük a tagállamoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik