Élet-Stílus

Spam Wars – új remény?

A Hotmail és az MSN minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a kéretlen levelek kiszűrésére. A jövőben visszatartja az olyan leveleket, melyek feladója nincs regisztrálva a cég Sender ID (feladó azonosító) rendszerébe - adta hírül az MSNBC.

Craig Spiezle, a szoftveróriás biztonságtechnikai vezetője elmondta, hogy a novemberben induló új eljárás révén a Hotmail és az MSN potenciális spamként fogja kezelni az olyan leveleket, melyek feladója nem azonosítható. A döntéssel a Sender ID rendszer elterjedését kívánják elérni – írja a CNet. Az azonosító segítségével a levél küldőjének hitelességét próbálják meg garantálni. A Microsoft szerint a mostanában érkező levelek mintegy 90%-a spam.

Habár a leveleknek egyelőre csak a negyede hordozza magában a megfelelő információt, az amerikai konszern bízik abban, hogy egyre többen szerzik meg a szükséges engedélyt. Véleményük szerint ez lehet az egyetlen hatásos eszköz a levelek szűrésére. “Már ma rendelkezésünkre áll egy olyan megoldás, ami a levelek 90%-ára hatékonyan működik” – jelentette ki Spiezel, majd sietve hozzátette, hogy a Microsoft a maradék esetek helyes megítélésére folyamatosan finomítja szűrőjét.

A nem kívánt levelek kiszűrésére való törekvés dicséretreméltó, ám a módszert illetően a vita még mindig tart, és a biztonsági szakértők élesen kritizálták a Microsoft egyoldalú lépését. Dave Rand, a Trend Micro biztonsági cég vezető fejlesztője szerint a Microsoft egy ki sem dolgozott és el nem fogadott, nem szabványosított technológiát akar a vállalatokra és az iparra kényszeríteni. Habár a szabványosítással foglalkozó Internet Engineering Task Force még szeptemberben feloszlatta a Sender ID-n dolgozó csapatot – részben a Microsoft szabadalmi jogokkal kapcsolatos követelése miatt – a Microsoft és még néhány vállalat mégis tovább folytatta technológiájuk piacra dobását – írja a BusinessWeek.

Az elmúlt fél évben a Hotmail és az MSN már a Sender ID bejegyzést is figyeli a levelek szűrésekor, mostantól pedig a cég már a levelek tetején figyelmezteti azokat a felhasználókat, akiknek a címe nem volt a rendszerben regisztrálva. Hiába integrálta a legtöbb internet- és e-mail-szolgáltató a szükséges Sender Policy Frameworks szabványt, félő, hogy novembertől több millió felhasználó képtelen lesz levelet küldeni a Hotmail-nél vagy az MSN-nél e-mail címmel rendelkező ismerősének, rokonának, kollégájának. 71 millió domainnév közül ugyanis eddig csak egymilliót szereltek fel a DNS azonosítás rendszerével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik