Élet-Stílus

Ázsiában lezárhatják a határokat a madárinfluenza miatt

Az ázsiai és a csendes-óceáni térségben fekvő államok miniszterei a határok lezárását is elképzelhetőnek tartják, hogy megelőzzék a madárinfluenza-vírus emberről emberre terjedő változatának járványát.

“Természetesen egy kiterjedt járvány esetén sor kerülhet a határok és a repülőterek lezárására” – mondta a vietnami mezőgazdasági miniszter helyettese az Ázsiai és csendes-óceániai gazdasági együttműködés (APEC) minisztereinek a tanácskozásán, mely hétfőn nyílt meg az ausztráliai Brisbane-ben. A tisztségviselő mindazonáltal rögtön hozzáfűzte, jelenleg ennyire nem súlyos a helyzet.

Az APEC 21 tagállamának tisztviselői a betegség felbukkanására adandó regionális válaszokat vitatják meg a brisbane-i konferencián. A madárinfluenza H5N1 típusú, emberre is veszélyes vírustörzse 2003-as megjelenése óta összesen 121 embert betegített meg, akik közül 62-en bele is haltak a fertőzésbe.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentette, hogy illetékesei meg fogják vitatni a vietnami hatóságokkal, milyen lépéseket kell tenni a madárinfluenza eseteinek kiszűrésére hivatott rendszeres ellenőrzések érdekében. A múlt héten feltehetően madárinfluenza-fertőzés miatt ketten meghaltak az indokínai ország középső részén.

Közben a hongkongi vezetés hétfőn tudatta, hogy a vírus terjedésének megakadályozása érdekében 2007-ig központi helyet jelöl ki a csirkék levágására. A nagyváros számos pontján a piacon vágják le a csirkéket: ezt a gyakorlatot súlyos egészségügyi veszélyforrásnak minősítették a szakértők.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik