Élet-Stílus

Van Gogh, Picasso és Rembrandt a Szépművészetiben

Többek között Tiziano, El Greco, Goya, Rembrandt, Picasso, Klimt és Van Gogh műveinek bemutatásával ünnepli a Szépművészeti Múzeum a 100 éves születésnapját. Az egy évet felölelő centenáriumi rendezvénysorozat csütörtökön kezdődik.

Bozóki András kulturális miniszter a programokról tartott hétfői sajtótájékoztatón a múzeumi megújulás “éllovasának” nevezte az intézményt. Mint mondta, a Szépművészeti itthon az elsők között lényegült át nyitott “kulthellyé”, bekerült a világ múzeumainak “elitklubjába”, szimbólummá vált. Főszerepe van abban, hogy a művészetkedvelők többé nem állnak meg Bécsnél, a nemzetközi múzeumtérképre Budapest is felkerült – tette hozzá.

Bozóki András az Alfa-program eredményeiről szólva közölte: a látogatószám az elmúlt félévben 25 százalékkal nőtt azokban a múzeumokban, amelyek állandó kiállításait ingyenessé tették, s az elmúlt két évben megvalósult tizenöt nagy kiállítást összességében csaknem másfél millióan látták.

A Szépművészeti Múzeum ünnepi évét Sólyom László köztársasági elnök nyitja meg december első napján, az alapítás 99. évfordulóján; ekkortól két új időszaki kiállítás látható az intézményben – olvasható a sajtótájékoztatón közzé tett összegzésben.

A Géniuszok és remekművek című sorozat első tárlata két Tiziano-alkotás köré épül. A bemutató főműve a Mária gyermekével, a kis Keresztelő Szent Jánossal és Szent Katalinnal című, 1530-ban készült kép, amely már meg is érkezett a londoni National Galleryből. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója elmondta, hogy a rendszerváltás óta ez a legértékesebb, Magyarországra érkezett műtárgy, biztosítási értéke több mint nyolcmilliárd forint. Az alkotást a Tiziano és a velencei Madonna című kiállításon a Mária gyermekével és Szent Pállal című festménnyel kiegészítve mutatják be. Az utóbbi képet, amelyet nemrégiben vásárolt meg egy magyar magángyűjtő, a sajtótájékoztatón bemutatták az újságíróknak.

A másik nyitótárlat a Kép a képben – Művész és közönség öt évszázad grafikusművészetében Burgkmairtól Picassóig címet kapta, és többségében a múzeum saját grafikai gyűjteményéből válogat. Az ünnepi program keretében 2006. január 27-én El Greco, Velázquez, Goya – Öt évszázad spanyol festészetének remekművei címmel nyílik kiállítás. Március 17-től egy monumentális tárlat látható: a Sigismundus – Rex Imperator – Művészet és kultúra Luxemburgi Zsigmond korában című bemutató több mint háromszázötven műalkotást vonultat fel a világ mintegy száz múzeumából, könyvtárából, egyházi kincstárából. Rembrandt 400 címmel a festő születésének évfordulója alkalmából nyílik kiállítás június 30-án, túlnyomórészt grafikai művekből. A Géniuszok és remekművek című sorozat további bemutatóira a firenzei Palazzo Pittiből egy további Tiziano-képet várnak, a Szürke szemű férfi képmását, de a tárlatokon látható majd Picasso-, Cranach-, Caravaggio- és Klimt-alkotás is.


A Szépművészeti Múzeum 100. születésnapján, 2006. december 1-jén Van Gogh művészetét bemutató kiállítás nyílik. A tárlatra a világ legjelentősebb múzeumaiból kölcsönöz műveket az intézmény, amely addigra kívül-belül megújul. A homlokzat műemléki renoválása már elkezdődött. A 1,5 milliárd forintos rekonstrukció során klimatizálják az időszaki kiállítóterek nagy részét, korszerűsítik a világítást, és mozgáskorlátozottak által is használható liftet építenek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik