Élet-Stílus

Havel szerint erős civil társadalomra van szükség

Veszélyes az a gondolkodás, hogy politikával csak a politikusoknak kell foglalkozniuk, a civileknek nem kell beleszólniuk a közügyekbe – többek között erről beszélt Václav Havel egykori cseh köztársasági elnök hétfőn Budapesten.

Az emberi jogok a demokráciamozgalomban húsz évvel ezelőtt – az emberi jogok ma című konferencián az egykori cseh elnök, drámaíró azt mondta, hogy ahol a civil társadalom erőtlen, ott torzul a pártok szerepe, ahol viszont a polgári aktivitás magas fokú, ott egy-egy kormányváltás után sem alakulhat ki krízis.

Szükségszerű, hogy a pártokat a polgárok közössége ellenőrzés alatt tartsa, mert különben „pártokráciává” alakulhat a hatalom – tette hozzá az 1989 és 2003 között elnöki posztot betöltő Václav Havel, aki szerint a politikának valamiféle éthosz hordozójának kell lennie, és nem szabad a pillanat foglyává válnia. „A politikus cselekvéseit ne a tévészereplései, megnyilatkozásai, népszerűségének növelése határozza meg, hanem hosszú távú érdekek, értékek” – hangsúlyozta.

Göncz Árpád, aki exelnök kollégájával, írótársával, barátjával együtt szintén részt vett a hétfői beszélgetésen, arra a kérdésre, hogy a „szolidaritás éthosza” a rendszerváltás után mikor kezdett repedezni Magyarországon, azt felelte, hogy a taxissztrájk volt az első látható ellenállás a társadalom irányából, de mint mondta, manapság nincs olyan közvetlen ok, amely kiválthatna egy ilyen demonstrációt.

Göncz Árpád és Václav Havel mindketten írók, részt vettek a kommunizmus elleni harcban, börtönbüntetésre ítélték őket, és mindketten köztársasági elnökök voltak az 1989-es demokratikus fordulat után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik