Élet-Stílus

Újabb szélerőmű – megújuló energiastratégia

Szélerőművet épített az EU PHARE CDC és a magyar állam támogatásával a hévízi székhelyű Lég-áram Alapítvány a Győr-Moson-Sopron megyei Újrónafőn. Az átadáson Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a készülő megújuló energiastratégiáról is beszélt.

A hétfői átadáson Molnár Andrea alapítványi titkár az MTI-nek elmondta: a 800 kilowatt névleges teljesítményű létesítményre 910 ezer eurót – mintegy 220 millió forintot – költöttek. A beruházási összeg 67,5 százalékát uniós pályázaton nyerték, 22,5 százalékkal támogatta a projektet a magyar állam és 10 százalék volt az önrész.

Emeltek egy 75 méter magas acéltornyot, a tetején 48 méter átmérőjű rotorral. A szélerőművet a német Enercon GmbH szállította. A szélerőmű által megtermelt villamos energiát az E.ON Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt. veszi át az alapítványtól. A megtermelt villamos energia 750 család éves szükségletét elégítheti ki.

Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter az átadáson elmondta: a kormány jelenleg dolgozik egy megújuló energiastratégia megalkotásán. Ennek fontos lépése az az országgyűlési határozat és a kapcsolódó rendelkezések, amelyek a megújuló energiaforrásokból termelt villamos energia átvételi árát a termelőknek szavatolják.

A tárca vezetője úgy vélekedett: a megújuló energiaforrások használata messze van az optimálistól a magyar energiastruktúrában. Pedig sokféle lehetőség van Magyarországon ezek használatára. Megfogalmazása szerint Magyarországnak jók az adottságai a napenergia, a geotermális energia felhasználásában és a mezőgazdasági hulladékok döntő többsége is használható lenne energetikai célokra.

A miniszter hangoztatta: minden olyan energia, amelyet hazai forrásból megújuló módon lehet megtermelni, előbb vagy utóbb az ország jövőbeli versenyképessége számára kulcskérdéssé válik.

Illés Zoltán, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának bizottsági tagja az átadáson a megújuló energiaforrások munkahelyteremtő hatásáról beszélt. Hangoztatta: Németországban a villamosenergia-termelésben az atomerőművek 30 százalékban vesznek részt és 10 ezer munkahelyet biztosítanak, míg a szélenergia az összes villamos energia termelésben 3 százalékban van jelen és 40 ezer munkahelyet ad.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik