Élet-Stílus

Köztévés lexikon készül

A köztévé archívumának operatív értékmentéssel foglalkozó csoportjalétre kíván hozni egy olyan interneten elérhető „televízió-történetet", amely az MTV elmúlt ötven évét személyes életutakon keresztül mutatja be, lexikon formájában – írja a Népszava.

Babiczky László rendező, az értékmentés vezetője szerint, vélhetően a köztévé félszázadik születésnapjára lehet többé-kevésbé teljes ez az Arcképcsarnok.

Babiczky elmondta, hogy a művek digitalizálását pozitív diszkrimináció alapján végzik, nem kronologikusan. Az operatív értékmentés fő feladata, hogy az értékek, a televíziós alkotások olyan hordozókra kerüljenek, melyek dacolni tudnak az idővel. Az elmúlt 10 évben 15 ezer órányi televíziós játékot, színházi közvetítést, képzőművészeti műsort, irodalmi összeállítást, koncertet digitalizáltak. Babiczky szerint noha folyvást harcolnak az idővel és a technikai lehetőségekkel, a 24. órában mentik, restaurálják a legrosszabb állapotban lévő hordozókat, a fő tevékenység mellett szakítanak időt a köztévé történetének az internetes megjelenítésére is.

Az értékmentés vezetője elmondta, hogy az mtv.hu-n, az MTV Archívum link alatt bárki számára hozzáférhető és keresésre alkalmas lesz ez a lexikon, amelynek CD-n vagy DVD-n történő kiadását is fontolgatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik