Élet-Stílus

Bevonult az iPhone Magyarországra

Csütörtökön éjfél után pár perccel elkelt az első iPhone 3G Magyarországon. Kamerák és villogó vakuk kereszttüzében. Kiderült, hogy normál díjcsomaggal választva mennyit kell fizetni.

Augusztus 21-én este 10 órakor indult a T-mobile iPhone 3G partija a Mom Parkban, ahol éjfélkor elsőként juthattak a második generációs Apple okostelefonjához a kellően elszánt vásárlók. Az első helyért délután fél ötre kellett kijönni azért, hogy kamerák kereszttüzében átvehesse az első hivatalos készüléket az országban – írja a helyszíni tudósításában a PDAmania.hu.

Amíg a közel 200 fős tömeg a bolt előtt kígyózott, addig pár lépéssel odébb celebek és újságírók hada lézengett a partin, és nyomta magába az üdítőt és az édességet, miközben Tilla próbált a kinti helyzetről közvetíteni.

Kongások, táncosok, és egyéb fellépőkkel próbálták segíteni az idő múlását, de az összejövetel inkább csak a megjelent személyektől volt nagy durr, az igazi show maga az iPhone volt és a visszaszámlálás.

A telefon volt a legnagyobb sztár (pdamania.hu)

A telefon volt a legnagyobb sztár (pdamania.hu)

Aztán éjfél előtt 15 perccel megérkezett egy mikrobusz, majd egy nagy fekete “koporsóban” dobszóra négy biztonsági ember becipelt pár iPhone-t a boltba a sorban állók legnagyobb örömére.

És, hogy a szolgáltatók oldaláról is nagy volt a várakozás, azt mi sem bizonyítja jobban, mint például a Startlap.hu már a hazai terjesztés első napjára elkészítette az erre az eszközre optimalizált változatát. Az iPhonosok, így a Startlap által összegyűjtött linkek között testreszabottan tudnak böngészni, ráadásul elérhetik a kedvenc linkjeiket is.

Árak, vágyak

A boltban már hivatalos árlistát is lehetett találni, amiről kiderült, hogy nem csak a két speciális csomaggal vásárolható meg az iPhone, hanem a régi csomagokkal is. A legolcsóbb csomag egyébként a T-Mobile ikon 600 csomag, amiben a 8 GB-os 990 forint, a 16 GB-os változat pedig 4980 forintba kerül, két éves hűségidő mellett. Plusz 16 990 forint a havidíj. Ennyiért jár 600 lebeszélhető perc, 400 ingyen sms, és 4 GB adatforgalom, így összességében nem is vészes az ára.

Erős kezdés (pdamania.hu)

Erős kezdés (pdamania.hu)

A két speciális díjcsomagon kívül van lehetőség a meglévő csomagokhoz is almás telefont vásárolni, de ekkor mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. A legdrágább ha a díjcsomagra nem, csak az előfizetésre vállalunk hűségnyilatkozatot, ekkor két évre a 8GB-os kütyü 86 970 forint, a nagyobbik 106 980 forint. Egy évre is lehet, az árak ekkor 99 990 és 119 970 forintra változnak.

Mi az újdonság?

A készülék szinte megszólalásig hasonlít elődjére, így nem a külcsíny, hanem az új szoftver a legnagyobb újdonsága. Annak is az egyik legfontosabbja, hogy kompatibilis a Microsoft Exchange szerverekkel, így a levelezési gondok gyakorlatilag megszűnnek. Mostantól nem lesz probléma telefonon nézni a munkahelyi emaileket. De került bele GPS is, ami elvileg forgalomfigyelős, műholdképes nézetet és a mobilhálózatok adótornyaival való kommunikációt is tudja.

Talán egyetlen ponton lehet belekötni, ez pedig a továbbra is 2 megapixeles, villanó nélküli kamera, melyben autofókusz sincsen. Továbbá a hazánkban talán kevésbé használt videotelefonálásra alkalmas frontkamera is lemaradt.

Az Apple szerint egy töltéssel 3-4 óra böngészésre képes az újdonság. 10 óra beszélgetési idő 2G hálózatokon, feleennyi 3G-n, a készenléti idő pedig 300 óra.

Az iPhone 3G részletes specifikációja:

* Kijelző: 3,5″-os 320×480 pixeles multi-touch érintőképernyő

* Belső flash tárhely: 8 GB (fekete) vagy 16 GB (fekete/fehér)

* Hálózatok: GSM/EDGE (850, 900, 1800, 1900 MHz), UMTS/HSDPA (850, 1900, 2100 MHz)

* Wi-Fi (802.11b/g) támogatás

* Bluetooth 2.0 + EDR támogatás

* A-GPS támogatás

* Szenzorok: gyorsulásérzékelő, közelség érzékelő, fényérzékelő

* Méretek: 115,5 x 62,1 x 12,3 mm, 133 gramm

* Beszélgetési idő: 5 óra (3G) vagy 10 óra (2G)

* Készenléti idő: 300 óra

* Internet idő: 5 óra (3G) vagy 6 óra (Wi-Fi)

* Videolejátszási idő: 7 óra

* Zenelejátszási idő: 24 óra

Ajánlott videó

Olvasói sztorik