Élet-Stílus

BL: pengeélen táncol a tavalyi döntős

Kedden két négyesben van még komoly tétje a csoportkör hatodik, utolsó fordulójának a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Már csak három hely kiadó a legjobb 16 között, és ezekre a helyekre olyan csapatok pályáznak, mint a Chelsea, az AS Roma, a Werder vagy éppen az idei kiírás meglepetéscsapata, a ciprusi Famaguszta.

A Cluj kiejtheti a Chelsea-t

A nyolc négyesből csak egyetlen egyben, az A csoportban nincsen még egyetlen egy továbbjutó sem, ugyanakkor jókora meglepetés lenne, ha nem a papíron is legerősebb két együttes, az AS Roma és a Chelsea telelne a legrangosabb európai kupasorozatban.

A londoniak a csoportkört a Roma elverésével kezdő kolozsvári Clujt fogadják, amely a kedd esti összecsapás eredményétől függetlenül biztosan a csoport utolsó helyén fejezi be a szereplését a BL-ben. A két csapat októberi összecsapásán Romániában gólnélküli döntetlen született, ezért is óvatosan nyilatkozott az angolok trénere.

„Nem gondolok arra, hogy már most kieshetnénk, mivel bízom a játékosaimban, de mindenképpen jobban kell játszanunk, mint idáig, ha tovább akarunk jutni” – nyilatkozta Luiz Felipe Scolari, aki eltiltás miatt nem számíthat Frank Lampardra. A brazil szakember csapata csak egy győzelem esetén mehetne biztosra, döntetlen esetén a Roma-Bordeaux-összecsapásra is figyelniük kellene.

Scolari fejét vennék, ha kiesne a Chelsea (MTI/EPA)

Scolari fejét vennék, ha kiesne a Chelsea (MTI/EPA)

Az olasz fővárosban a franciák játszanak majd győzelmi kényszerben, a döntetlen ugyanis a hazai csapatnak kedvezne. “Totti több egy egyszerű futballistánál. Ha ő a pályán van, képes átalakítani csapata játékát, puszta jelenlétével győztes együttessé teheti a Romát” – mondta Laurent Blanc, a Girondins Bordeaux vezetőedzője, majd hozzátette, elsősorban jól kell védekezniük, mert csak akkor lesz esélyük a győzelemre.

A szezon eleji mély hullámvölgyből kilábaló olasz gárda nem döntetlenre akar játszani, amint azt a francia csatár, Jeremy Menez kijelentette, egyértelműen a három pont megszerzése a cél, hogy a kvartett élén zárjon a csapat.

Sikerül a ciprusi bravúr?

A B jelű kvartettben az első ciprusi csapatként BL-főtáblán szereplő Anorthoszisz Famaguszta nem elégedett meg a történelmi részvétellel, újabb jelentős tettre vágyik: ha győz a Panathinaikosz vendégeként, a legjobb 16 közé is bejut. A szigetországiak szerint nincs mitől tartaniuk, hiszen Cipruson 3-1-re győztek a görög csapat ellen, ugyanakkor azt elismerték, ezúttal inkább rájuk nehezedik nyomás, mivel az egypontos előny révén a hazaiaknak a döntetlen is elég a továbbjutáshoz.

A vendégek annak tulajdonítják sikerüket, hogy nyugodtan futballozhattak a csoportkörben, mert számukra már a kvalifikáció is kiemelkedő siker volt, s ennek köszönhetően otthonukban veretlenek maradtak: a görögök legyőzése mellett egy-egy pontot szereztek a már továbbjutott Internazionale, továbbá a Werder Bremen ellen. Emellett még egy döntetlenjük volt Brémában.

A Famagusztát ugyanakkor sérülések hátráltatják a döntő összecsapás előtt, Temur Kecbaja vezetőedző várhatóan nem számíthat a középpályás Savióra, valamint két kapusa sem egészséges. Ez egyben azt is jelenti, hogy ismét a magyar Nagy Zoltán állhat a kapuba. Valószínűleg éppen a sérülések miatt jelenleg nincs kirobbanó formában a csapat, legutóbb az APOEL-től kapott ki 1-0-ra, így továbbra is harmadik a hazai pontvadászatban.

Persze a görög együttes is bizakodik, Gilberto Silva, aki 2006-ban még az Arsenallal döntőt játszott a sorozatban, kijelentette: biztos a sikerben.

Ráférne egy sikerélmény az otthon és Európában is botladozó Werderre (MTI/EPA)

Ráférne egy sikerélmény az otthon és Európában is botladozó Werderre (MTI/EPA)

A Werdernek nincs esélye a 16 közé kerülésre, legfeljebb abban bízhat, hogy megcsípi a harmadik, UEFA-kupás szereplést érő pozíciót – igaz ehhez nem lenne elég az Internazionale legyőzése. Jose Mourinho mindenesetre már előre jelezte, hogy nem érdekli hányadik helyen jut tovább a csapat. „Nem foglalkoztat a kérdés. Az elmúlt években számtalanszor előfordult, hogy a csoportelsőt kiütötte a következő körben egy második helyen végző csapat. Amúgy sem mindig előny, ha az ember idegenben kezdi a párharcot” – nyilatkozta a portugál szakember.

Az olasz bajnok feltehetően egy B csapattal áll ki a Werder ellen, amely egy győzelem esetén készülhet a második számú európai kupasorozatra, amennyiben a Famaguszta nem győz a Pireusz otthonában.

Leosztott lapok

A C csoportban már „csak” a győzelemért járó 600 ezer euró a tét. A biztos csoportelső Barcelona a harmadik Sahtar Sonyecket fogadja, a szintén továbbjutó Sporting pedig a négyes utolsó helyén, egy árva ponttal szerénykedő FC Baselnél vendégeskedik.

A D jelű négyesben nem ennyire egyértelmű a helyzet. A továbbjutók már itt is megvannak (Atletico Madrid, Liverpool), ám a sorrend még nem dőlt el, mint ahogy az sem, hogy Dzsudzsák Balázsék vagy az Olympique Marseille folytathatja-e tavasszal az UEFA-kupában.

Edzés közben Dzsudzsákék (MTI/EPA)

Edzés közben Dzsudzsákék (MTI/EPA)

A magyar középpályás csapata, a PSV a csoportelsőségre törő Liverpoolt fogadja, a franciák pedig Madridba látogatnak. Az utóbbi meccs kiemelt kockázatúnak számít, miután a Marseille szurkolói halálosan megfenyegették spanyol ellenlábasaikat.

Az OM-hívek e-mailben tudatták az Atlético-táborral, hogy közülük nyolc embert megölnek azért, mert egy rendbontó társukat a két csapat madridi találkozója után három és fél év börtönbüntetésre ítélték, mert rátámadt egy rendőrre, és súlyosan megsebesítette. A madridi egyesület válaszként eltanácsolta rajongóit a marseille-i utazástól, Alfredo Perez Rubalcaba spanyol belügyminiszter azonban közölte: bízik a francia rendőrségben.

A Marseille vezetői szerint elkerülhető lett volna a baj, ha a spanyol bíróság szerencsésebben választja meg az ítélethirdetés időpontját. „Miért kellett a két csapat visszavágója előtt kimondani az ítéletet, csak pár napot kellett volna várniuk” – tette fel jogosan a kérdést Pape Diouf, az Olympique elnöke.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. forduló
A csoport:
AS Roma (olasz)-Girondins Bordeaux (francia) 20:45 ó
Chelsea (angol)-CFR Cluj (román) 20:45

Az állás:
1. AS Roma 9 pont
2. Chelsea 8
3. Girondins Bordeaux 7
4. CFR Cluj 4

B csoport:
Werder Bremen (német)-Internazionale (olasz) 20:45
Panathinaikosz (görög)-Anorthoszisz Famaguszta (ciprusi) 20:45 (TV6)

Az állás:
1. Internazionale 8 pont – már továbbjutott
2. Panathinaikosz 7
3. Anorthoszisz Famaguszta 6
4. Werder Bremen 4

C csoport:
FC Basel (svájci)-Sporting Lisboa (portugál) 20:45
FC Barcelona (spanyol)-Sahtar Doneck (ukrán) 20:45

A csoport állása:
1. FC Barcelona 13 pont – már továbbjutott
2. Sporting Lisboa 9 – már továbbjutott
3. Sahtar Doneck 6
4. FC Basel 1

D csoport:
PSV Eindhoven (holland)-FC Liverpool (angol) 20:45
Olympique Marseille (francia)-Atlético Madrid (spanyol) 20:45

A csoport állása:
1. Atlético Madrid 11 pont (9-4) – már továbbjutott
2. FC Liverpool 11 (8-4) – már továbbjutott
3. Olympique Marseille 3 (5-7)
4. PSV Eindhoven 3 (4-11)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik