Élet-Stílus

Ránk nem vonatkozik a horvát tiltás

Az Európai Unió tagállamainak polgáraira nem vonatkozik az állategészségügyi tilalom, vagyis a tej- és hústermékek személyes fogyasztásra történő bevitelének korlátozása Horvátországba - tájékoztott a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője.

Marin Skenderovic a horvát idegenforgalmi szervezet zágrábi vezetőjének hivatalos válaszát közölve elmondta: a június 1-jén életbe lépett szabályozás sem a magyar, sem más uniós polgárokra nem vonatkozik. Ez nem jelenti azt, hogy korlátlan mennyiségben lehet ilyesfajta termékeket az országba bevinni, egy már régebb óta érvényben lévő jogszabály szerint továbbra is csak a személyes napi fogyasztásra való élelmiszerrel utazhatnak a turisták.

Egy szendvics belefér

A vasárnaptól érvényes tiltás szerint nem vihető be Horvátországba semmiféle hús- és tejtermék, ha arról nincs állat-egészségügyi igazolás. Kivételt képez az utazás ideje alatt elfogyasztható szendvics, joghurt, a bébiételek és a diétás termékek tartoznak csak, a többi készítményt azonban elvehetik a határon.

A horvát mezőgazdasági minisztérium az állat-egészségügyi körbe tartozó szabályok szigorítását korábban az uniós jogharmonizációval indokolta. A hivatalos indoklás szerint a tiltó rendelettel az állat-betegségeket kívánják kiszűrni. Ám a szigorítás hátterében turisztikai szempontok is állhatnak, ugyanis így próbálják arra ösztönözni a turistákat, hogy a tengerparton vásárolják meg a hús és a tejtermékeket.

2007-ben körülbelül 56 ezer magyar nyaralt Horvátországba (fotó: MTI)

2007-ben körülbelül 56 ezer magyar nyaralt Horvátországba (fotó: MTI)

Könnyebb lesz gyerekkel utazni

Változott a törvényes képviselőjük nélkül Horvátországba utazó 18 év alattiak beléptetésének szabályozása. A horvát nagykövetség tájékoztatása szerint a néhány napja életbe lépett enyhítés értelmében már nem szükséges hiteles fordítás a kiskorúak kiutazási engedélyéhez. A horvát nyelvű fordítás bárhol készülhet, annak már nem kell hitelesítettnek lennie. A hozzájárulás közjegyzői, önkormányzati jegyzői ellenjegyzés, hitelesítés nélkül is érvényes, és jogszerűnek tekintendő.

A külföldi kiskorú személyek csoportos utazását, ha azt utazási iroda vagy más jogi személy szervezi, iskolai kirándulásként fogják a horvát hatóságok értelmezni. Ebben az esetben úgy veszik, hogy a kiskorú rendelkezik törvényes képviselője hozzájárulásával, ha szerepel az utaslistán, és rendelkezik érvényes úti okmánnyal.

A konzuli osztály április elején közölte, hogy szigorították a 18 év alatti külföldi állampolgárok törvényes képviselő nélküli beutazásának január óta érvényben lévő szabályozását. A változás értelmében a szülők vagy törvényes képviselő nélkül utazó gyermekek csak közjegyző előtt hitelesített, szülő vagy gyám által aláírt hozzájárulással léphettek be az országba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik