Élet-Stílus

A világörökség része lehet Aquincum

Világörökségi helyszín lehet a Római Birodalom egész európai határvonala. Ezt a kezdeményezést, valamint a limes történetét, elsősorban annak magyarországi szakaszát mutatja be az Aquincumi Múzeum új vándorkiállítása.


Új időszaki kiállítással várja a látogatókat az Aquincumi Múzeum, amely a Római Birodalom határvidékének életét mutatja be. A június 20-ig látható tárlaton nemcsak Aquincum, hanem az egész birodalom védelmi rendszerével, a katonaság életével ismerkedhetnek meg a látogatók. A limes mentén álló erődítmények, városok – a birodalom központjának, Rómának a kicsinyített másai – katonai és kulturális szempontból egyaránt jelentősek voltak. A tárlaton a tárgyi leletek mellett számos makett, térkép, rajz és légi fotó segít elképzelni ezt az egykori, letűnt világot. A vándorkiállítást a limes mentén lévő hazai településeken mutatják be, így többek között Dunaújváros és Százhalombatta közönsége is megtekintheti a közeljövőben.

A Római Birodalom határvonala elsősorban könnyen védhető folyók mentén húzódott, viszont az évszázadok során többször is változott a futása. Legnagyobb kiterjedését Traianusz uralkodása alatt, i. sz. 2. században érte el. Ekkor fejeződött be a Duna menti hazai védvonal, a ripa Pannonicum kiépítése is. Európában ma is számos helyen megtalálhatók a limes nyomai: védfalak és erődítmények maradványai. Ezek közül néhány az UNESCO Világörökség részét képezi. Elsőként 1987-ben a Nagy-Britanniában lévő Hadrianus fal került fel a világörökségi listára. Legutóbb pedig 2005-ben Németországban, a Rajnát és a Dunát összekapcsoló felsőgermániai, raeitai limes szakaszt nyilvánították a világörökség részévé.

Az egykori birodalom európai határvonalán ma tíz ország osztozik: Egyesült Királyság, Hollandia, Németország, Ausztria, Szlovákia, Magyarország, Horvátország, Szerbia, Románia, Bulgária. Magyarország 2003-ban terjesztette fel a világörökségi várományosok listájára a római határvonal hazai szakaszát, a ripa Pannonicát. Az esetleges világörökségi cím a szakemberek szerint a jövőben segítene megmenteni a hazai limes mentén található jobb sorsra érdemes műemlékeket, többek között Hadrianus helytartó – későbbi császár – Hajógyári-szigeten lévő palotáját.
A limes magyarországi szakasza (Forrás: www.ripappannonica.hu)

A limes magyarországi szakasza

(Forrás: www.ripappannonica.hu)

Már 2000-ban elindult egy kezdeményezés az érintett országok részéről, hogy az egész limest egységesen a világörökség részévé kellene tenni. 2003-ban pedig angol, német, osztrák, szlovák és magyar kutatók megalakították a Pozsony Csoportot, melynek feladata, hogy egységes keretet alakítson ki a világörökségi címhez. Az érintett országoknak sikerült megegyezniük abban, hogy elsősorban az i.sz. 2. században meglévő határvonal és az ahhoz kapcsolódó polgári és katonai emlékek tartozhatnak ebbe a kategóriába. A világörökségi cím megszerzése érdekében (a Kultúra-2000 európai uniós pályázattal) a csoport tagjai további kutatómunkákat és szélesebb körű tájékoztatást végeznek. Tervezik egy közös, az egész európai limest bemutató nemzetközi honlap és adatbázis elkészítését. Már működik a limes hazai szakaszát részletesen bemutató, és hozzá kapcsolódó kulturális útvonalakat is ajánló honlap, a www.ripapannonica.hu.

Az Aquincumi Múzeum tavaly ősz óta az ELMŰ egykori székhelyén kialakított múzeumépületében megújult állandó és időszaki kiállításokkal fogadja a látogatókat. A Róma Aquincumban állandó kiállításon láthatók a helytartói palotában az 1950-es években feltárt mozaikpadlók. A kiállítás másik igen érdekes és értékes darabja a római kori orgona, amelyre 1931-ben bukkantak rá a területen. A tárlaton nem csak a hangszer eredeti darabjai, de annak 1935-ben készült, megszólaltatható másolata is látható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik